Preprosti nasveti za varčno vožnjo

V Sloveniji imamo številne čudovite doline, hribe, soteske in reke. Toda te naravne lepote ovirajo dobro prometno povezavo. Zato je javni prevoz v naši lepi državi dostikrat neučinkovit. Večina nas enostavno ne more živeti brez lastnega avtomobila. Toda stroški goriva iz leta v leto le rastejo. Kako lahko z enostavnimi triki znižamo porabo?

Izpraznite prtljažnik

Nobene potrebe ni, da se z vami neprestano vozijo stvari, ki bi jih morda potrebovali v nepredvidljivih situacijah. S tem seveda ne mislimo na obvezno dodatno opremo. Odstranite nosilce s strehe in zaboj delovnega orodja s prtljažnika. Vsak kilogram dodatne teže poveča porabo goriva in podaljša zavorno razdaljo. To se predvsem pozna pri mestni vožnji, kjer se veliko ustavljamo in pospešujemo.

 

Preverite stanje na cesti

Preden se odpravite na daljšo progo, preverite, kakšno je stanje na cestah prek spletne strani promet.si. S tem se boste izognili prometnim zastojem in oviram ter s tem privarčevali čas in denar.

 

Ne ogrevajte motorja

Dosti ljudi verjame, da ogrevanje avtomobila 5 do 10 minut na mestu koristi motorju. Prav nasprotno, prej mu škoduje, poleg tega pa še potroši kak deciliter goriva več. Ob zagonu naj bi na mestu počakali kvečjemu 5 do 10 sekund.

 

Prvih 10 kilometrov vozite umirjeno

Motor se bo najhitreje ogrel z zmerno vožnjo, s tem pa bodo primerno delovno temperaturo dosegli tudi vsi drugi vitalni sklopi avtomobila. Prvih deset kilometrov oziroma dokler se motor ne segreje, zato je treba voziti v prvi tretjini vrtljajev motorja.

 

Vozite bolj počasi

Vožnja 130 km/h po avtocesti je dosti dražja kot med 100 in 115 km/h. Če se vam ne mudi, pojdite raje počasneje in ostanite na desnem pasu. S tem boste tudi dodatno povečali svojo varnost.

 

Prestavite v višjo prestavo

Pri vožnji dodajamo hitrost s čim hitrejšim prestavljanjem, višamo prestave po le nekaj sekundah, gladko, s čim nižjimi obrati motorja ter tako poskušamo dobiti najvišjo možno prestavo za dano hitrost vožnje.

 

Znižajte porabo zavor

Kljub temu da je hitra in sunkovita vožnja bolj zabavna, se s tem poveča tudi poraba goriva. Nenehna uporaba plina in zavor se bo drastično poznala na vašem rezervoarju. Poskusite se voziti brez, oziroma s čim manj zaviranja. Ko vidite rdečo luč na naslednjem semaforju spustite nogo s plina in naj vas do tja pripelje le trenutni pospešek.

 

Zavirajte z motorjem

Po klancu navzdol zavirajte z motorjem. V prostem teku je poraba višja, saj motor za delovanje troši gorivo.

 

Ugasnite motor

V avtošoli so vas učili narobe. Med postanki raje ugasnite motor, kot da ga pustite v prostem teku. Delovanje motorja v prostem teku porabi več goriva kot njegovo ugašanje in prižiganje, zato med postanki nad eno minuto le ugasnimo motor.

 

Izklopite klimo

Klimatska naprava ni samo nevarna za vaš imunski sistem in možnost prehlada. Prav tako ima kar veliko porabo goriva. Gotovo ste že opazili, da je težje prehitevati ali voziti v klanec ob vklopljeni klimatski napravi. Pri počasni vožnji raje rahlo odprite okno vendar pri tem pazite, da vam ne piha v glavo.

 

Preverite tlak v pnevmatikah

Potovanje s praznimi pnevmatikami zaradi večjega trenja lahko poveča porabo goriva tudi za 10 odstotkov. Optimalen tlak pnevmatik je naveden v navodilih avtomobila, preverjati pa ga velja vsaj enkrat mesečno.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.