Vlada je sprejela poročilo Mednarodne agencije za atomsko energijo

Vlada RS je sprejela Poročilo Mednarodne agencije za atomsko energijo (MAAE) o delu preveritvene misije IRRS (Integrated Regulatory Review Service) v zvezi s celovitim pregledom upravne infrastrukture v Sloveniji na področju jedrske varnosti, ki je potekala od 9. do 16. septembra 2014.

Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Ministrstvom za finance bo do 15. aprila 2016 pripravilo predlog, kako zagotoviti financiranje raziskovalnih projektov za jedrsko varnost, ki so potrebni za upravni organ in njegovo učinkovito delo.

Misija IRRS 2014 je pohvalila delo in prizadevanja Uprave RS za jedrsko varnost (URSJV) in drugih državnih organov v obdobju med obema misijama, saj je bil dosežen znaten napredek. Velika večina predlogov in priporočil je bilo izpolnjenih. Nadaljnje ugotovitve preveritvene misije IRRS bodo glavna usmeritev URSJV za prihodnje delo in izboljšanje svojih procesov, obenem pa naj bi se izboljšale tudi finančne in kadrovske razmere, kar bo okrepilo splošni upravni okvir jedrske varnosti ne glede na trenutno gospodarsko situacijo.

Vse države članice EU so zavezane z Direktivo o jedrski varnosti in Direktivo o varnem ravnanju z radioaktivnimi odpadki, da najmanj vsakih deset let izvedejo samoocenjevanje usklajenosti lastne organiziranosti in domače zakonodaje z mednarodno uveljavljenimi standardi na področju jedrske varnosti in varstva pred sevanji, potem pa še povabijo mednarodne strokovnjake, da to še enkrat neodvisno ocenijo. Ta proces je dvostopenjski. Misija leta 2011 je bila prva stopnja, ta misija pa druga.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.