Veter je najcenejši vir energije na svetu

Vsaj tako pravi najnovejše poročilo Evropske Unije, ki je bilo pripravljeno za Evropsko komisijo.

V poročilu ugotavljajo, da so zemeljske vetrne elektrarne najcenejši vir energije, če ob tem upoštevamo še vse zunanje dejavnike, kot so kakovost zraka, vplive na zdravje ter stroške podnebnih sprememb. Avtorji navajajo, da naj bi megavatna ura vetrne energije stala približno 133 dolarjev oziroma 104 evre, medtem ko energije iz plina in premoga stane med 208 do 295 dolarjev oziroma med 163 in 231 evri na megavatno uro.

 

V poročilu tudi razkrivajo, da fosilna goriva niso niti približno tako poceni, kot vsi mislimo da so. Poročilo zajema zgodovino izplačil subvencij za premog, plin in jedrsko energijo. Izkazalo se je, da če se državnih subvencij za te oblike energije ne upošteva, da so precej manj stroškovna učinkovita kot se zdijo. Če pa upoštevamo še negativne vplive na okolje pa je ta strošek še toliko večji. 

Frauke Thies, direktorica politike za Evropsko industrijsko združenje za fotovoltaiko je povedala: “Kljub desetletju težkih subvencij, sta premog in jedrska tehnologija še vedno zelo odvisni od javne podpore. Podobno se danes dogaja inovativni tehnologiji za sončno energijo. Razlika je, da se stroški sončne energije iz leta v leto zmanjšujejo in da ta tehnologija ne škoduje okolju. Če upoštevamo stroške, ki jih za okolje povzročata premog in jedrska energija, bomo hitro spoznali, da je sončna energija bistveno bolj učinkovita in efektivna rešitev za prihodnost.”  

Evropski komisar za energetiko Günther Oettinger je za poročilo z naslovom Subvencije in stroški energije v EU, povedal, da je to le “prvi korak” v boljše razumevanje vplivov energetskih subvencij in stroškov različnih virov energije. Obenem ja razkril, da Evropska Unija bistveno več vlaga v obnovljivo energijo, kot v fosilna goriva. Tako je EU v letu 2012 namenila 28,2 milijarde dolarjev oziroma dobrih 22 milijard evrov za subvencije plina, premoga in jedrske energije, medtem ko je v istem letu namenila kar 48,5 milijarde dolarjev oziroma dobrih 38 milijard evrov za subvencije v obnovljive vire energije. Opozarja pa da stroški onesnaževanja okolja s strani fosilnih goriv niso bili nikoli natančno ocenjeni in upoštevani. “Evropska skupnost se tega mora zavedati in se truditi, da bo v prihodnosti čim večji del energije pridobivala s pomočjo obnovljivih virov energije,” je še zaključil Günther.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.