Avstralski predsednik vlade pravi, da je premog dober za človeštvo

Konservativni premier Tony Abbott je ob odprtju novega rudnika premoga v Queensland Avstralija, razglasil, da je “premog dobro za človeštvo.” Premier je povedal, da je premog ključnega pomena za energijo na svetu in da fosilna goriva ne bi smeli zaničevati. S svojimi izjavami je seveda povzročil burne odzive okoljevarstvenikov in zagovornikov obnovljivih virov energije.

Mnogi zagovorniki obnovljivih virov energije poteze avstralskega predsednika vlade vidijo kot korak nazaj. Odprtje novega 4,2 milijarde dolarjev oziroma 3,3 milijarde evrov vrednega rudnika Caval Ridge, ki ga upravlja BHP Mitsubishi, naj bi po Abbottovem mnenju bila odlična poteza za državo, saj naj bi se odprla nova delovna mesta. Obenem je premier še povedal, da je prihodnost premoga svetla in da je odgovornost vlade, da poskrbi za energijske potrebe prebivalstva. Žal ni komentiral negativnih vplivov, ki jih pridobivanje energije s pomočjo premoga ima na okolje. Znano je namreč, da je premog danes eden največjih onesnaževalcev okolja.

 

To pa ni bila prva slaba okoljevarstvena poteza avstralskega predsednika vlade. Znano je namreč, da je v tem letu uspel doseči, da je Avstralija odpravila davek na ogljikove emisije in rudarski davek, s čemer je seveda bistveno bolj ugodna za rudarjenje in onesnaževanje. Mnogi se sprašujejo, če niso te poteze povezane z donacijami, ki jih lobiji fosilnih virov energije donirajo stranki Tonyja Abbotta.

  
Medtem ko največji onesnaževalec na svetu, Kitajska, zelo intenzivno dela na obnovljivih virih energije in se zaveda svojega onesnaževanja, se zdi da gre Avstralija ravno v drugo smer. Namesto, da bi zmanjševali onesnaževanje in se oddaljevali od fosilnih goriv, te spodbujajo in zanemarjajo obnovljivo energijo. Vsekakor to ni preveč zelena pot za to državo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.