Velik prodor bioplina v Nepalu

V Nepalu so ljudje vse bolj prepričani, da lahko z uporabo bioplina prispevajo k zmanjšanju krčenja gozdov v Himalaji in emisijami ogljika v zraku.
Nepal, celinska država z nekaj več kot 26 milijoni ljudi, ima velike težave z energetsko oskrbo. Država je namreč izredno odvisna od uvoženih fosilnih goriv za energijo. Država tudi trpi za stalnimi izpadi elektrike, zaradi slabe in zastarele energijske infrastrukture.
 

S svojimi gorovji in številnimi rekami obstaja velik potencial za vodno energijo, vendar tesen proračun državi  onemogoča gradnjo hidroelektrarn in električne infrastrukture. 

Vendar pa se zna slabo enerigjsko stanje te države kmalu spremeniti, vsaj glede povprečnih državljanov. Te lahko namreč v svojih domovih uporabljajo bioplin tako za ogrevanje, kurjenje in za pridobivanje elektrike s pomočjo električnih agregatov.


Po poročilu Centra za promocijo alternativnih virov energije (AEPC), vladne agencije, ki spodbuja obnovljive vire energije, je danes že več kot 300.000 bioplinskih naprav, ki zagotavljajo potrebe goriva za skoraj 6 odstotkov gospodinjstev v državi Nepal. Bioplin tako, sicer počasi a zelo učinkovito, nadomešča les kot najbolj tradicionalno gorivo v tej državi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.