Nemška dežela s 100% samozadostnostjo

Nemčija je pred kratkim v samo dveh tednih podrla, kar tri rekorde s področja solarne energije in postavila nov rekord v splošni rabi obnovljivih virov s kar 74-odstotno uporabo čiste električne energije v sredini dneva. Najbolj severna izmed zveznih dežel Schleswig-Holstein pa si je za letos zadala cilj, da bo vse svoje potrebe po električni energiji ustvarila iz obnovljivih virov. Zvezna dežela, ki meji na Dansko, ter Severnim in Baltskim morju je namreč močno vetrovna.
Pred osmimi leti je Schleswig-Holstein proizvedla le okoli 30 odstotkov svoje električne energije iz vetra, zato je izpolnitev potreb do 100 odstotkov v tako kratkem času pomemben dosežek. Glede na poročilo iz leta 2011 o gospodarskem vplivu vetrne energije v Nemčiji je pokrajina Schleswig-Holstein proizvedla 11,4 odstotka od skupnih nameščenih zmogljivosti vetrnih elektrarn Nemčije – kar 3.271 megavatov iz 2.705 turbin. Poročilo Nemške zveze za vetrno energijo napoveduje, da bi lahko zmogljivost proizvodnje iz vetrne energije do leta 2030 narasla na  25.000 megavatov na morju in 6.000 megavatov na kopnem.

Schleswig-Holstein je dom več kot 200 podjetjem iz sektorja vetrne energije z okoli 7.000 zaposlenimi. Od leta 2010 je vetrna energija v Nemčiji ustvarila več kot 96.000 delovnih mest in to število se bo še povečevalo, saj se država zavezuje, da bo postopoma opustila pridobivanje električne energije iz jedrskih elektrarn.

Medtem ko naj bi Schleswig-Holstein postal prva od nemških 16 dežel, ki naj bi presegla 300 odstotno mejo proizvodnje obnovljive energije, je bavarska vas že mimo tega mejnika. Od leta 2011 proizvaja vasica Wildpoldsried neverjetnih 321 odstotkov glede na lastno potrebo po električni energiji. S prodajo viškov električne energije v državno omrežje ustvari kar štiri milijone evrov prihodkov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.