Več udobja z inteligentnim sistemom KNX

V domu si želimo vse več udobja, vsestranskosti pri upravljanju razsvetljave, grelno hladilnih napravah, sistemih tehničnega varovanja in njihovi medsebojni povezanosti. Hkrati pa želimo biti pozorni tudi na učinkovitost rabe energije. Več udobja, varnosti, ter zmanjševanje porabe energije je mogoče doseči le, če izvedemo inteligentno upravljanje in nadzor vseh za to potrebnih sistemov.

V klasičnih sistemih to pomeni več ožičenja, togo povezovanje in omejena interakcija med posameznimi sistemi, pri čemer ne gre pozabiti na to, da je električno ožičenje kompleksnejše, več truda pa zahteva tudi načrtovanje in izvedba.


KNX – en pristop z mnogimi prednostmi

Kjerkoli je implementiran, KNX prinaša dejanske prednosti arhitektom, projektantom, podjetnikom in predvsem lastnikom oz. uporabnikom objekta. KNX sistem omogoča delni ali popolni nadzor nad napravami v objektu, odvisno od tega za kolikšno stopnjo avtomatizacije se odločimo. Prednost tega sistema pred klasičnim je v tem, da ga tudi, ko je sistem že postavljen in zagnan, lahko glede na naše potrebe in želje prilagajamo in dopolnjujemo. Sistem je prilagodljiv in nadgradljiv. KNX sistem je inštalacijsko enostavnejši od klasičnega, je pa tudi nekoliko dražji. Res, je da se pri visoki stopnji avtomatizacije razlika v ceni močno poveča, vendar je pri tem potrebno povedati, da  ti dve inštalaciji nista več primerljivi. Pri trajnostni gradnji (pasivne hiše, nizkoenergijske hiše) pride sistem KNX do še večjega izraza. KNX sistem omogoča: 

  • Nizke stroške obratovanja, ki privedejo do znatnih prihrankov energije.
  • Prijetnejše bivalno oziroma delovno okolje
  • Krmiljenje razsvetljave, senčil, ogrevanja in hlajenja ter optimizira njihovo delovanje
  • Spremljanje in poročanje o porabi posameznih energentov (voda, plin, elektrika)
  • Zaznavanje požara, izliva vode, vloma,…
  • Alarmiranje preko pošiljanja SMS sporočil in e-pošte
  • Napredne nastavitve in programiranje različnih scenarijev

KNX – edini svetovno odprt standard za upravljanje stanovanjskih in poslovnih objektov

Za nadzor prenosa podatkov do vseh komponent pri upravljanju objektov, mora sistem zagotavljati, da vse naprave komunicirajo preko enega skupnega jezika, kar pomeni, da je nujen KNX bus sistem. Standard temelji na dolgoletnih izkušnjah s predhodniki KNX standarda: EIB, EHS in BatiBUS. Preko KNX medija, na katerega so vsi elementi priključeni, si le-ti izmenjujejo informacije. Bus naprave so lahko senzorji ali aktuatorji, ki so potrebni za signalizacijo, upravljanje in nadzor opreme v objektih: razsvetljava, žaluzije, rolete, tende, varnostni sistemi, upravljanje s porabo energije, ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, avdio/video nadzor, bela tehnika, ipd. Vse te funkcije je mogoče nadzorovati, spremljati in upravljati preko enotnega sistema. To lahko opravljamo lokalno in tudi daljinsko preko pametnih telefonov, tablic ali oddaljenih računalnikov.

KNX v svetu

Lahko rečemo, da sodobni svet upravljanja stanovanjskih in poslovnih objektov govori v “KNX jeziku”. Nekaj milijonov uspešnih vgradenj KNX sistemov lahko najdemo ne le v Evropi, temveč tudi na Daljnem vzhodu ter Severni in Južni Ameriki, kar vse priča o splošnem sprejetju KNX pristopa.

Pomen odprtega standarda

KNX je odobren kot mednarodni standard (ISO/IEC 14543-3) kot tudi evropski standard (CENELEC EN 50090 in EN 13321-1 CEN) ter kitajski standard (GB/T 20.965). KNX proizvode različnih proizvajalcev lahko kombiniramo – KNX zaščitni znak garantira njihovo medsebojno kompatibilnost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.