Uživajte v objemu vinogradov z gostilno Jaklič

Gostilna Jaklič

V osrčju Dolenjske se nahaja Šentrupert, ki se lahko pohvali z Deželo kozolcev, gotsko cerkvijo sv. Ruperta, kapelico na križevem potu, muzejem kmetije Kurent in prelepim razgledom. Ob obisku vas pričakuje tudi najstarejša gostilna v Šentrupertu, ki deluje že dobro stoletje. Goste privablja z okusno domačo hrano, domačim vinom in zidanico, v kateri lahko tudi prespite.

Štiri generacije gostilničarjev

Alojz in Marija Jaklič sta prostore za gostilno kupila po letu 1900, gostilna pa je začela obratovati v letu 1904. Žal pa zgolj gostilniška dejavnost ni bila dovolj dobičkonosna, zato se je Alojz začel ukvarjati s klanjem živine. Poleg dela v mesnici in gostilni je družina tudi obdelovala kmetijo. Po njegovi smrti so delo prevzeli žena in otroci. Njegov sin je nadaljeval družinsko tradicijo, bil je gostilničar in mesar.

Gostilna Jaklič nekoč

Med obema vojnama je veljala prepoved klanja živine na domu, zato je imel veliko dela kot mesar. Gostilno so obiskovali predvsem domačini, točili so domače žganje in jabolčnik. Družina Jaklič je prirejala tudi zabave. Med drugo svetovno vojno je bila gostilna bombardirana, zato so jo morali adaptirati. Po letu 1964 je v Šentrupertu ostala samo še gostilna Jaklič.

Vlaganje v napredek

V sedemdesetih letih so Jakličevi razširili in obnovili gostinske prostore, da so lahko gostili večje družbe. Skupine so redni obiskovalci Jakličeve zidanice v Kovačevem hribu, kjer imajo svoj vinograd. Ponujajo tudi domače vino, v zidanici pa lahko tudi prespite, na voljo je deset ležišč, gosti pa imajo na voljo tudi dnevni prostor s sedežno garnituro in TV sprejemnikom, kjer se lahko družijo.

Vinograd

V zadnjih letih pa so v gostilni Jaklič izvedli naslednje ukrepe energetske in snovne učinkovitosti:

 • toplotno je bil izoliran zunanji ovoj stavbe;
 • dotrajano stavbno pohištvo je bilo zamenjano z novimi, sodobnimi stekli s tro-slojno zasteklitvijo;
 • izvedel se je prehod na ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode s toplotno črpalko zrak/voda ter pečjo na lesno biomaso;
 • zaradi prehoda na nizkotemperaturno ogrevanje so se zamenjali radiatorji, grelna telesa so se opremila s termostatskimi ventili in termostatskimi glavami;
 • zamenjale so se dotrajane klimatske naprave;
 • vgrajeni so bili sistemi prezračevanja z rekuperacijo odpadnega zraka v restavracijskem delu;
 • zbiralnik deževnice z napeljavo meteorne vode;
 • sanacija sanitarij za osebje;
 • vgradilo se je talno gretja v sanitarijah za goste in zaposlene;
 • vgrajene so bile varčne vodne armature in izvedeni drugi ukrepi varčevanja s pitno vodo;
 • izvedel se je prehod na razsvetljavo LED in avtomatski prižig svetil;
 • izvedel se je nakup opreme in uvedeni ukrepi na področju zmanjšanja količine in ločevanja odpadkov.

Gostilna s tradicijo

Čudovita Dolenjska vas pričakuje z najstarejšo gostilno v Šentrupertu, ki se lahko pohvali z odlično domačo hrano in vinom. Nahajajo se na naslovu Šentrupert 31, 8232 Šentrupert. Če bi želeli prespati v zidanici ali organizirati večjo zabavo, jih pokličite na telefonsko številko 07 304 00 30 ali jim pišite na elektronski naslov gostilna.jaklic@siol.net.

oglasno sporočilo

Prejšnji članekKatera toplotna črpalka je prava za vaš dom?
Naslednji članekTrik za enakomerno prebeljene stene

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.