Urugvaj proizvaja kar 95 % energije iz obnovljivih virov

Ravno prejšnji teden je Urugvaj za javnost izdal poročilo o energijski porabi. V manj kot desetih letih je ta država v razvoju drastično zmanjšala svoje stroške pridobivanja energije in zdaj pridobiva kar 94,5 odstotkov energije iz obnovljivih virov.

Za javnostjo je dobro novico podal državni sekretar za energijo Ramón Méndez, ki je nad rezultati Urugvajske vlade navdušen. Še 15 let nazaj je Urugvaj uvažal ogromne količine nafte. Danes pa je obnovljiva energija popolnoma spremenila energijsko politiko države in drastično pocenila energijo. Nova oblika energije je bolj zanesljiva, država pa je bolj pripravljena na primere suše.

 

Obnovljivi viri energije v Urugvaju so izredno raznoliki, kar zagotavlja še večjo zaneslivost pridobivanja energije. Gradnja vetrnih elektrarn je najbolj v porastu, prav tako pa so izredno povečali pridobivanja energije iz biomase in sonca. Te metode proizvodnje energije, v kombinaciji z obstoječo vodno energijo, predstavljajo zdaj kar 55 odstotkov celotne porabe energije v državi (kar vključuje tudi goriva za transport). V primerjavi s svetovnim povprečjem, kjer je delež obnovljivih virov le 12 odstotkov, je dosežek Urugvaja impresiven in navdihujoč.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.