Uporabite te nasvete za beljenje oblačil brez uporabe kemikalij

Belo oblačilo z rumenim madežem.
Foto: Mukhina1 iz iStock

Če imate doma vsaj en kos belega oblačila, veste, kako težko je ta oblačila ohraniti bela. Ponujamo vam šest trikov za učinkovito beljenje oblačil brez škodljivih kemikalij.

1. Uporabite naravno belilo – sonce

Sušenje belih oblačil.

Ko operete oblačila, jih obesite na vrvico in pustite na soncu, da se posušijo. Preskočite sušilni stroj, saj bodo sončni žarki pobelili vaša oblačila brez vonja in nevarnosti belila.

Do beljenja pride zaradi močnih sončnih ultravijoličnih žarkov, ki pretrgajo kemične vezi v madežu, zato madež izgine. Do takega procesa pride tudi pri kemičnih belilnih sredstvih.

2. Oblačila namočite v limonin sok

Limonin sok je odlično belilo, ki belim oblačilom da nov sijaj, hkrati pa ni nevarnosti premočnega beljenja, kot bi to storili z belilnimi sredstvi. Zmešajte pol skodelice limoninega soka v približno 3,5 litra vroče vode.

To raztopino dobro premešajte in pustite oblačila v njej eno uro ali čez noč. Ko oblačila odstranite iz raztopine, preostanek raztopine vlijte v pralni stroj in oblačila operite kot običajno.

3. Med pranjem v pralni stroj dodajte alkoholni kis

Kis bi moral biti vaš najboljši prijatelj, ko gre za vaša oblačila. Od beljenja oblačil do odstranjevanja madežev in neželenih vonjav. Za bela oblačila pripravite raztopino 1/4 skodelice limoninega soka z 1/2 skodelice destiliranega belega kisa. Ta rešitev je idealna alternativa belilu.

Če imate oblačila neprijetnega vonja, lahko to ublažite tako, da v pralni stroj med zadnjim izpiranjem dodate 1 skodelico kisa.

4. Soda bikarbona deluje tudi kot belilo

Soda bikarbona v škatli.

Soda bikarbona (natrijev bikarbonat) je kemično zelo podobna pralnemu prašku (natrijev karbonat), zato jo lahko uporabljamo na podoben način.

Je naravni dezodorant, zato vaša oblačila ne bodo le svetlejša, ampak bodo tudi zelo sveže dišala. Je tudi blag antiseptik, zato bodo vaša oblačila in pralni stroj zaščiteni pred bakterijami.

5. Uporabljajte naravne detergente za pranje perila

Danes v trgovinah najdemo tudi naravne detergente za pranje perila. Sestavljeni so iz rastlinskih encimov in naravnih mineralov, ki čistijo enako učinkovito kot tisti s kemikalijami.

Žal omenjeni detergenti niso tako ostri na tkaninah, zato lahko bistveno podaljšajo življenjsko dobo vaših oblačil. Najboljše pri tem je, da so biološko razgradljivi in ​​ne onesnažujejo okolja, za razliko od običajnih detergentov, ki jih uporabljamo.

6. Modra je nova bela

Modra in rumena sta komplementarni barvi. Tako boste z dodatkom modre tekočine odstranili rumenkast odtenek, ki so ga pridobila vaša oblačila. Pri dodajanju modrega barvila sledite navodilom na embalaži. Dodajanje 1/4 do 1/8 čajne žličke bi moralo dati rezultate.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRBright Side
Prejšnji članekTo so najcenejše evropske plaže za letošnje poletje! Kepica sladoleda za 12 centov, pivo za 87 centov
Naslednji članekSte uporabnik Telemacha? Za vas imamo slabo novico …

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.