Trajnostna lesena arhitektura in montažne lesene hiše

Hiša iz lesa praviloma vključuje spremembo, lahke lesene konstrukcije so fleksibilne, hišo se da enostavno preurediti ali povečati, kar zagotavlja njeno višjo uporabno vrednost skozi čas.

Vsaka arhitektura iz lesa je dejansko začasna struktura, je razgradljiva brez ostanka, brez odpadkov in škodljivih emisij. V bistvu je razgradljiva, lahko jo je tako sestaviti kot razstaviti, prenesti in ponovno sestaviti in je na ta način pravzaprav bolj obstojna od masivne gradnje.

Les je gradivo prihodnosti, možnosti industrijske uporabe lesa za gradnjo so še vedno odprte in porajajo vedno več inovacij in novih patentov.

Od vseh je najboljša raba lesa za gradnjo, za lahke lepljene konstrukcije, za montažne plošče, fasadne in talne obloge, gradbeno pohištvo in opremo. Poleg tega je gradnja iz lesa brez odpadka, v celoti se lahko reciklira. Vendar največji izkoristek lesa ustvarja šele hitra in enostavna montažna gradnja. Gradnja v lesu je pravzaprav v vseh primerih montažna. To dejstvo navaja samo po sebi k oblikovanju različnih sistemov, s katerimi bi lahko poleg racionalizacije hkrati z večjo ponudbo vnaprej premišljenih rešitev lahko zagotovili tudi skladnejšo in tehnološko naprednejšo zidavo. Preprosta konstrukcija, enostavni sklopi in možna vgradnja velikega števila industrijskih polizdelkov, zagotavljajo nizke stroške gradnje glede na dostavo, obdelavo in vgradnjo. Tehnologija montažne gradnje koristi vse prednosti industrijske proizvodnje: omogoča delo na zalogo, proizvodnjo in gradnjo skozi vse leto, mersko natančno in v detajlih dovršeno izvedbo.

Montažna hiša nudi vnaprej zagotovljeno obliko stavbe in kvaliteto izvedbe. Montažna hiša je po svoji strukturi fleksibilna in prilagodljiva različnim pogojem in potrebam, lahko se jo hitro predela, prerazporedi prostore in prizida. Lahka konstrukcija omogoča hitro in nezahtevno postavitev po preizkušenih in enostavnih postopkih montaže. Lahko konstrukcijo je lahko prevažati, lahko jo je razstaviti in prenesti na drugo lokacijo. Ker se da leseno montažno hišo na enostaven način večkrat sestaviti in razstaviti, prenesti in ponovno sestaviti, je lesena hiša dejansko tudi bolj obstojna od masivne gradnje. Hiša iz lesa praviloma vključuje spremembo, njeno notranjost se da enostavno preurediti ali povečati, kar leseni montažni hiši zvišuje uporabno vrednost.

Lesena hiša nudi tudi udobno in prijazno, na dotik prijetno stanovanjsko okolje. Prostor iz lesa daje pri nekaj stopinj nižji temperaturi občutek bolj ogrevanega prostora. Lesena hiša ima tudi visoko identifikacijsko vrednost, vezano na okoljske vrednote in sonaravno okoljsko etiko. Poleg tega je les nacionalna strateška surovina in objektivno ena od naših konkurenčnih prednosti. Uporaba lesa namesto drugih surovin ne proizvaja CO2, ampak ga skladišči skozi celotni življenjski ciklus uporabe in presnove, les izboljšuje kakovost zraka in posredno zmanjšuje ogrevanje ozračja. Uporabljati les je okolju prijazno in domoljubno dejanje Gradnja iz lesa odgovarja šestim merilom okolju prijazne gradnje:

  1. zmanjšuje transportne stroške med gradnjo ali preurejanjem stavbe,
  2. zmanjšuje hrup, prašenje, vibracije, onesnaževanje in odpadke,
  3. uporablja enostavne načine gradnje, izhaja iz lokalne tradicije,
  4. naredi hišo varno in prilagodljivo glede na spremenljive potrebe,
  5. zagotavlja trajno gradnjo, ki izhaja iz standardizirane kvalitete izvedbe, primernega načina sestavljanja in uporabe gradiva,
  6. uporablja gradivo iz neobnovljivih virov, ki se jih ne da ponovno uporabiti ali reciklirati.

Avtor članka je profesor Janez Koželj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.