Tepco je javnosti sporočil razsežnosti jedrske nesreče v Fukušimi

Glavni operater japonske jedrske elektrarne v Fukušimi je razkril podatke o radioaktivnih izpustih, ki so nastali v elektrarni marca 2011 zaradi potresov in cunamija.

Podatki niso tako šokantni. V morje naj bi izteklo od 20 do 40 trilijonov bekerelov tritija! Vendar pa je bila vrednost, ki se je iztekala v morje že pred nesrečo relativno podobna – okoli 22 trilijonov bekerelov letno. Izpusti naj bi bili torej v normalnih mejah.

 

Tritij je radioaktiven izotop vodika. Izpusti so nastali 11. marca 2011, ko je elektrarno poškodoval hud zemeljski potres in še cunami z morja.

 

Zaradi poškodb je prišlo do taljenja sredice v reaktorju, zaradi česar so tudi nastali izpusti v okolje in morje. Zaradi nesreče so morali izseliti več deset tisoč ljudi v okolici elektrarne. Nesreča v Fukušimi tako velja za najhujšo jedrsko nesrečo poleg eksplozije jedrskega reaktorja v Černobilu v Ukrajini leta 1986.

 

Podjetje Tepcoje sicer že pred končanjem raziskave trdilo, da se v morje ne iztekajo jedrske snovi iz reaktorja, oziroma da se ne iztekajo v večjih količinah, kot je to splošno dovoljeno. Z opravljeno raziskavo pa so svoje trditve tudi uradno potrdili in dokazali.

 

Podjetje Tepco se sicer stalno spopada z zahtevnim čiščenjem posledic nesreče, neprestano pa plačuje tudi odškodnine za škodo, ki je nastala ljudem in državi zaradi jedrske katastrofe.

 

Kljub vsem tegobam in škodi, ki jo je jedrska katastrofa povzročila Japonski pa je ta vseeno imela eno pozitivno plat. Zaradi nje je namreč Japonska spoznala prednosti obnovljivih virov energije in zdaj intenzivno razvija in vlaga v sončno ter vetrno energijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.