Izumili baterijo iz lesa

Polnilne baterije so postale del našega življenja. Nahajajo so v naših telefonih, dlančnikih, prenosnih računalnikih in številnih drugih elektronskih napravah. Čeprav te danes temeljijo na litiju, se nam morda v prihodnosti obetajo nove polnilne baterije iz lesa.

Znanstveniki na Univerzi v Marylandu so si zadali cilj, kako narediti okolju čim bolj prijazno baterijo. Njihov odgovor je baterija iz lesa. Uporabili so tanko plast lesa iz rumenega borovca, prevlečeno s kositrom in ustvarili napravo, ki je tisočkrat tanjša od kosa papirja. Namesto litija so uporabili natrij, ki sicer ni tako energijsko učinkovit kot litij, je pa bistveno cenejši, bolj pogost ter okolju prijaznejši.

 

Njihov izum sicer ne bo primeren za mobilne telefone (v teh morajo biti baterije kar se da energijsko učinkovite), bi pa znal biti idealen za večje industrijske komplekse, elektrarne in podjetja, saj bodo njihove lesene baterije drastično cenejše od konkurence.

 

Skupina na Univerzi v Marylandu je dokazala, da so lesna vlakna dovolj prožna in raztegljiva ter da je z njimi in natrijem kombinirana baterija zmožna več kot 400 polnilnih ciklov, kar je bolje kot večina nano-baterij (recimo navadne AA ali AAA polnilne baterije).

 

Znanstveniki so odkrili, da lesna vlakna ob večkratni uporabi postanejo nagubana, vendar pa še vedno obdržijo temeljno strukturo. Te gube sproščajo pritisk med polnjenjem baterije, zaradi česar lahko to večkrat napolnimo – ta ima torej daljšo delovno dobo. Natrijeve lesene baterije so tako lahko ključ do uspeha v prihodnosti polnilnih baterij.  

“Lesna vlakna z drevesa, ki je držalo vodo bogato z mineralnimi snovmi, so idealna za shranjevanje tekočih elektrolitov, ki so ne samo osnovni, temveč aktivni in glavni del baterije,” je povedal vodja projekta Liangbing Hu. Z uporabo naravnih in čistih materialov lahko človeštvo naredi velik napredek pri zmanjševanju onesnaževanja zemlje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.