Temu pomembnemu organu ta vrsta pijače še bolj škoduje kot alkohol

Pijača in ledene kocke.
Foto: Pixbay

O škodljivosti alkohola na jetra je bilo napisanih že veliko člankov in če bi naredili anketo, katera pijača najbolj škoduje jetrom, bi verjetno večina vprašanih s prstom pokazala na alkohol. A dejstvo je, da druga vrsta priljubljene pijače jetrom naredi veliko večjo škodo. Govorimo o sladkih gaziranih pijačah.

Da le te najbolj škodijo jetrom, kaže nova študija zdravstvenih strokovnjakov z medicinske fakultete Univerze v Bostonu, objavljena v reviji Clinical Gastroenterology and Hepatology. Od leta 2002 so znanstveniki opazovali udeležence s povprečno starostjo 63 in 48 let. Anketiranci so poročali, kako pogosto pijejo sladkane gazirane pijače, strokovnjaki pa so preučevali, kako pogosto se pojavi zamaščenost jeter. Slednja povzroča cirozo jeter, pa tudi bolj benigne težave, kot na primer povečana jetra, ki povzročajo bolečino.

Ugotovljeno je bilo, da imajo ljudje, ki občasno pijejo sladkane pijače, kar pomeni enkrat na mesec oziroma manj kot enkrat na teden, tudi nekoliko več nakopičene maščobe v jetrih kot ljudje, ki takih pijač ne pijejo. Slaba stran sladkanih gaziranih pijač je, da so najmlajšim na voljo brez omejitev. Dobra novica je, da lahko brezalkoholno bolezen zamaščenih jeter preprečite tako, da iz svoje prehrane črtate sladkane pijače.

Odločitev o zamaščenih jetrih, torej o lastnem zdravju, je torej v rokah vsakega potrošnika.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekPo več kot 50 letih se obeta nov pristanek na luni
Naslednji članekImetniki brezplačnih vozovnic IJPP, lahko si oddahnete

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.