Tematsko partnerstvo Urbane agende EU ‘Trajnostna raba prostora in sonaravne rešitve’

V javni razpravi je prvi osnutek akcijskega načrta Tematsko partnerstvo Urbane agende EU ‘Trajnostna raba prostora in sonaravne rešitve’, pri katerem sodeluje tudi Ministrstvo za okolje in prostor. Vsi zainteresirani deležniki, posamezniki in organizacije lahko do 19. 9. sodelujejo v razpravi in podajo svoje mnenje na celotni osnutek, enega ali več predlaganih ukrepov.

Namen partnerstev Urbane agende EU je okrepitev pomena urbane dimenzije v politikah EU. V njih sodelujejo evropska mesta, države članice, Evropska komisija in druge evropske ustanove ter skupaj iščejo rešitve za boljše pravno urejanje, boljše financiranje in boljšo izmenjavo znanj na obravnavanem področju.

Partnerstvo ‘Trajnostna raba prostora in sonaravne rešitve’  se ukvarja s tem, kako zagotoviti učinkovito in trajnostno rabo prostora in naravnih virov, da bi ustvarili kompaktna, živahna in vključujoča evropska mesta, ter kako pri tem spodbujati uporabo sonaravnih rešitev. Prvi osnutek akcijskega plana tako predlaga ukrepe na devetih podrobneje obravnavanih področjih: vključevanje pozidave zemljišč v presoje vplivov na okolje; finančni modeli za razvoj degradiranih urbanih območij; prepoznavanje in upravljanje neizkoriščenih zemljišč; sodelovanje v funkcionalnih urbanih območjih za zmanjšanje nenadzorovanega širjenja mest oziroma suburbanizacije; pravna urejenost na področju uporabe sonaravnih rešitev na evropski, državni in lokalni ravni; financiranje sonaravnih rešitev; ozaveščanje na področju sonaravnih rešitev in trajnostne rabe prostora; splošni standardi in kazalci glede uporabe sonaravnih rešitev, zelenih površin, biodiverzitete in ekosistemskih storitev v mestih.

 

Končni akcijski načrt partnerstva bo predložen v obravnavo Evropski komisiji, predlagani ukrepi bodo prispevali k oblikovanju prihodnjih politik in zakonodaje EU, ki vplivajo na mesta na področju rabe prostora in sonaravnih rešitev.

Sodelovanje v razpravi je možno preko spletnega portala Futurium.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.