Tako uporabite odrabljene pajkice

Ženska telovadi v pajkicah.
Foto: FluxFactory iz iStock

Hitra moda je prinesla številne slabosti, saj odpadni tekstil predstavlja enega največjih bremen za okolje. Tudi tekstilna industrija kot taka ima velik vpliv na rabo tal, emisije toplogrednih plinov in onesnaževanje vode.

K zmanjšanju tekstilnih odpadkov najbolje prispevamo tako, da tekstilne odpadke odvržemo v zabojnike za ločeno zbiranje tekstilnih odpadkov. S popravilom in ponovno uporabo oblačil pa lahko dosežemo to, da sploh ne nastanejo. Najboljši tekstilni odpadek je namreč tisti, ki sploh ne nastane.

Pajkice – neizogibne, a škodljive za okolje

Ena izmed slabosti za naše okolje, ki jih je prinesla hitra sodobna moda, so zagotovo pajkice. Pajkice, imenovane tudi legice ali triko, so tesno se prilegajoče dolge hlače. Običajno gre za žensko oblačilo. Poznamo več vrst dolžin pajkic: dolge, kratke, kapri, tričetrt dolžina, dolžine 7/8 … Glede na material, iz katerega so izdelane, poznamo svetleče pajkice iz poliamid-a, ki so gladke na otip, dobro odvajajo vlago in imajo prepoznaven lesk na svetlobi; bombažne in pajkice iz bambusovih vlaken, ki so raztegljive; potiskane pajkice običajno iz poliesterske tkanine, ki se uporabljajo predvsem za šport. Za okolje najboljša izbira so pajkice, izdelane iz naravnih oziroma recikliranih materialov.

Kam z odrabljenimi pajkicami

Te hlače iz tanjkega materiala se razmeroma hitro uničijo in hitro pristanejo med odpadki. Pred vami je nekaj idej, kako jih lahko porabite.

  1. Trak za glavo – Če imate raje pleten ali udoben trak za glavo, lahko uporabite staro pajkico, da ga ustvarite. Odrežite trak pajkic in ga prešijte skupaj v krogu, da dobite trak za glavo.
  2. Kozmetične blazinice – Odrežite majhne kroge iz starih pajkic in jih uporabite kot kozmetične blazinice za odstranjevanje ličil ali čiščenje obraza. Te lahko operete in ponovno uporabite večkrat.
  3. Vrečke za pranje oblačil – Iz starih pajkic izdelajte vrečko za pranje oblačil. Preprosto odrežite eno nogo pajkic in jo zavežite na enem koncu (ali zašijte), da dobite vrečko. Nato lahko vanjo postavite oblačila, ki jih želite oprati v pralnem stroju, da jih zaščitite pred poškodbami. Posebej bodo hvaležni nederčki, perilo iz čipke in drgi občutljivi kosi perila.
  4. Nov kos oblačila – Če imate stare pajkice, ki niso več uporabne, jih lahko reciklirate in spremenite v nov kos oblačila. Na primer, lahko jih uporabite za izdelavo trakcev za športni nedrček ali odrežete hlačnici, zarobite in tako dobite super kratke hlače. Odrezke ostanite kot krpe za brisanje prahu.

Nekaj trikov za boljši izgled

Če pogosto nosite hlačne nogavice oziroma pajkice, je čas, da se naučite nekaj preprostih trikov, da bodo najbolje bile videti na vašem telesu – poudarile bodoo atribute in skrile pomanjkljivosti. In da ne bo zmede, hlačne nogavice imajo elastičen pas, nimajo pa zadrge in žepov, vse ostalo namreč niso pajkice.

Nasveti

  • Ne nosite jih s prekratkimi majicami, razen če se odpravljate na telovadbo.
  • Izberite majico z dolžino do sredine bokov.
  • Majica se mora končati pod zadnjico.

Kako do popolnega videza hlačnih nogavic si lahko ogledate v spodnjem videu.

How to wear leggings the right way AND the wrong way!!

 

Dekle telovadi v pajkicah ob morju.
Foto: Daviles iz iStock

Urednik portala MojPrihranek

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPreizkusite odlične gospodinjske trike z aluminijasto folijo: so praktični in lahko prihranite denar
Naslednji članekTa občina bo dobila novo krožišče

Urednik portala MojPrihranek

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.