Spomladanska utrujenost – mit ali resnica?

Sleepy young woman drinking coffee, feeling tired, suffering from insomnia and sleeping disorder. Sad female sitting in modern kitchen interior, empty space
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Nekateri trdijo, da gre zgolj za mit, ki ga ustvarja kolektivna zavest, medtem ko drugi iz prve roke poročajo o občutku izčrpanosti, ki se pojavlja vsako leto znova. Kaj pa je resnica? Ali je spomladanska utrujenost dejansko obstoječa težava ali zgolj izmišljen pojav?

Ko se zima počasi poslavlja in narava začne prebujati, bi pričakovali, da se bomo počutili polni energije in navdušenja. Vendar pa se marsikdo od nas spopada s spomladansko utrujenostjo, občutkom zaspanosti in pomanjkanjem motivacije.

Številni trdijo, da občutek izčrpanosti in zaspanosti v pomladanskem času nista posledica fizioloških sprememb, temveč zgolj posledica pričakovanja ali pričakovanega vedenja. Poleg tega so nekateri skeptični glede znanstvenih dokazov, ki podpirajo obstoj spomladanske utrujenosti in menijo, da so simptomi, ki jih ljudje zaznavajo zgolj posledica drugih dejavnikov, kot so prehodna čustvena ali psihološka stanja.

A kljub različnim stališčem in argumentom, ki podpirajo ali zavračajo obstoj spomladanske utrujenosti, se je treba zavedati, da gre za kompleksen pojav, ki ga lahko razložimo z različnimi dejavniki. Zakaj sploh pride do tega in kako se spopadati s spomladansko utrujenostjo ter si povrniti energijo?

Sprememba svetlobe

Beautiful meadow field with fresh grass and yellow dandelion flowers in nature against a blurry blue sky with clouds. Summer spring perfect natural landscape.
Foto: Larysa Pashkevich iz iStock

S prihodom pomladi se spreminja tudi naravna svetloba, kar lahko vpliva na naš bioritem. Raziskave kažejo, da lahko spremembe v svetlobi vplivajo na proizvodnjo hormonov, kot je melatonin, ki uravnava naša spanec in budnost. Ta hormonska neravnovesja lahko povzročijo občutek zaspanosti in utrujenosti

Povečana aktivnost

Tired runner resting after exercise in city outskirts
Foto: Pheelings Media iz iStock

Pomlad je pogosto čas večjega tempa in aktivnosti. Z več sončnih dni se povečuje tudi pritisk za opravljanje številnih obveznosti in aktivnosti na prostem. Poleg tega se lahko poveča tudi stres zaradi končanja projektov ali priprav na pomladanske dogodke, kar lahko privede do občutka izčrpanosti in utrujenosti.

Alergije in težave z dihali

a man suffers from allergies and wipes his watery eyes
Foto: Svetlana Parnikova iz iStock

S pomladjo se pogosto poveča tudi količina cvetnega prahu v zraku, kar lahko sproži alergijske reakcije in težave z dihanjem. Raziskave kažejo, da lahko alergijski simptomi, kot so zamašen nos ali srbenje oči, vplivajo na kakovost spanca in povzročijo utrujenost čez dan.

Kako jo premagati?

– Ustvarjanje rutine za spanje: Vzpostavite si redno rutino pred spanjem, ki vključuje sprostitvene aktivnosti, kot so topla kopel, branje ali meditacija, da signalizirate telesu, da se pripravi na spanje.

– Zdrava prehrana: poskrbite za uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in hranili, ter se izogibajte težki hrani, ki lahko otežuje prebavo in povzroča občutek utrujenosti.

– Vadba in svež zrak: redna telesna aktivnost na svežem zraku lahko poveča energijo in izboljša razpoloženje. Poskusite vsaj nekajkrat na teden opraviti vadbo na prostem, kot je hoja, tek ali kolesarjenje.

– Uporaba alergijskih zdravil: če trpite za alergijami, se posvetujte s svojim zdravnikom o možnostih zdravljenja z alergijskimi zdravili ali drugimi metodami za lajšanje simptomov.

Spomladanska utrujenost je pogost pojav, ki ga lahko premagamo s pravilnim pristopom. Z razumevanjem vzrokov za to utrujenost ter z uporabo preprostih nasvetov za povečanje energije lahko uživamo v pomladnih dn31eh polni vitalnosti in dobrega počutja. Privoščimo pa si lahko tudi kak počitek več, če tako čuti naše telo. Za to se nam ni potrebno počutiti krive, saj to gotovo ne bo pripomoglo k našemu splošnemu boljšemu počutju.

Prejšnji članekVrtičkarstvo v mestu: Kako ustvariti urbani vrt
Naslednji članekKako skuhati jajca točno tako, kot želite: srednja, mehka ali trda?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.