Kako skuhati jajca točno tako, kot želite: srednja, mehka ali trda?

Brown eggs in a plate. Rural scene
Foto: Sanny11 iz iStock

Način kuhanja jajca vpliva na kakovost hrane in vsaka jed ima natančen recept, ali mora biti trda, mehka ali srednja. Toda včasih je enostavno narediti napako. Obstajajo trije načini – mehak, srednji in trd. In vsak način kuhanja, to so besede kuharje, spremeni okus in vtis jedi, pa tudi samo teksturo jajc.

Mehko kuhana jajca so popolna z avokadom in na toastu ali v majhnem kozarčku. Za pripravo mehko kuhanih jajc jih kuhajte v vroči vodi točno tri minute. Srednje kuhana jajca je treba kuhati v vreli vodi 6 minut in jih nato prenesti v hladno vodo. Odlične so za testenine ali dekoracijo drugih jedi. Trdo kuhana jajca je treba kuhati deset minut, nato pa jih preložiti v hladno vodo. Rumenjak bo čvrst, živo rumene barve in idealen za številne jedi, pa tudi takrat, ko morate rumenjak odstraniti, piše Real Simple.

Pred kristjani velikonočno tridnevje

Velika noč je za kristjane najpomembnejši praznik, s katerim se spominjajo Jezusove smrti in vstajenja od mrtvih. Intenzivne priprave na največji krščanski praznik se začenjajo z velikonočnim tridnevjem v četrtek, končale pa se bodo na velikonočno nedeljo. Nato bo sledil velikonočni ponedeljek, ki je dela prost dan.

Pravo praznovanje velike noči pa se po izročilu začne na veliko soboto opoldne, ko morajo biti velikonočne jedi – potica, šunka, hren in jajca – že pripravljene za blagoslov. Velika sobota je namreč namenjena čaščenju Jezusa v grobu. Na ta dan evangeličani zakurijo velikonočni ogenj, pripravijo tudi jedi, a jih ne blagoslavljajo.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekSpomladanska utrujenost – mit ali resnica?
Naslednji članekKaj z ostanki hrane veliki noči? Tu je nekaj idej
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.