Sončni mrk 20. marca: Nepričakovani izziv za evropsko električno omrežje?

Eksponentno povečevanje fotovoltaičnih virov v Evropi v zadnjem desetletju je prineslo tudi večjo občutljivost pri dobavi električne energije, saj se sončno energijo težje nadomesti v primeru izpada zaradi izrednih razmer. Recimo zaradi sončnega mrka, ki bo 20. marca 2015 za približno dve uril “zasenčil” pretežni del Evrope.

Evropski operaterji prenosnih elektroenergetskih sistemov, med njimi je tudi slovenski ELES, se že nekaj mesecev pripravljajo na ta dogodek. Samo v v Sloveniji se ob vrhuncu pričakuje izpad približno 100 MW proizvodnje iz sončnih elektrarn. To v okviru delovanja slovenskega sistema sicer ne predstavlja kritičnih tveganj.

Seveda so se sočni mrki dogajali že prej, vendar so zaradi povečanja fotovoltaičnih kapacitet, šele v zadnjem času začeli predstavljati občasni, vendar resni problem  pri proizvodnji električne energije. Če se namreč zgodijo v dopoldanskem času, ko je električno omrežje najbolj obremenjeno in raba električne energije najvišja, je težko zagotoviti hitro nadomestilo izpadle energije.

Za zagotavljanje varnosti in zmanjševanje učinka mrka je Evropsko združenje operaterjev prenosnih elektroenergetskih sistemov izdalo letak z najbolj pogostimi vprašanji in odgovori v zvezi s tem dogodkom. Dokument se nahaja tukaj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.