Slovenska dijaka na znanstveni olimpijadi dobila zlato odličje!

Dijaka Aleš Zupančič in Jaka Šikonja sta na znanstveni olimpijadi Genius 2014 v New Yorku dobila zlato odličje na področju znanosti.

Dijaka Aleš Zupančič in Jaka Šikonja sta premagala vso konkurenco, s tem ko sta dokazala kako je mogoče iz biološko razgradljivih odpadkov pri sobni temperaturi pridobivati vodik in proizvajati elektriko.

Naša dijaka sta tekmovala v zahtevni konkurenci, kjer je bilo prijavljenih 502 projektov.

Aleš Zupančič, dijak tretjega letnika na Gimnaziji Novo mesto, in Jaka Šikonja, dijak tretjega letnika Gimnazije Črnomelj, sta v kategoriji znanost žirijo navdušila s svojim projektom, kjer sta dokazala, da se da s pomočjo bakterij in biološko razgradljivih odpadkov pridobiti plinsko zmes vodika in ogljikovega dioksida – to pa sta nato uspešno uporabila za pridobivanje elektrike pri sobni temperaturi s pomočjo gorivnih celic.

Obenem sta tudi dokazala, da je pridobivanje vodika na ta način lahko izredno dobičkonosno.

Oba fanta sta nad dosežkom navdušena. Povedala pa sta, da je bilo osvojiti nagrado vse prej kot mačji kašelj. Oba sta navdušena nad znanstvenim raziskovanjem in vsakodneno posvečata svoj prosti čas raziskovanju. Povezala sta se tudi z znanstvenim inštitutom v Ljubljani in številnimi podjetji, ki so jima pomagala pri financiranju projekta.

Dijaka sta znanstveni del naloge izdelala v Laboratoriju za okoljske vede in inženirstvo pod mentorstvom dr. Albina Pintarja, dr. Boštjana Erjavca in dr. Ilije Gasana Osojnika ter profesoric Marije Kočar (Gimnazija Novo mesto) in Mete Šavli (Gimnazija Črnomelj), poslovni del naloge pa s pomočjo mentorjev podjetniškega krožka Gimnazije Novo mesto, Željke Kitić in Janeza Gorenca. Pomoč je nudil tudi Borut Jeglič ter ekipa Inštituta za kakovost šolstva.

Čestitke obema in še več takih znanstvenih dosežkov za Slovenijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.