Ustrezno prezračevanje za večjo kakovost bivanja

Z izboljšanimi izolacijskimi materiali, skoraj neprodušnim tesnenjem oken, kot posledico potrebe po energetski varčnosti, je za zagotovitev zadostne količine zraka postalo prisilno prezračevanje bivalnih prostorov nujno potrebno.

Energetsko učinkoviti rekuperatorji vračajo 90 % toplote

Zagotavljanje kakovosti zraka v prostorih ni pomembno le z vidika ugodja v prostoru, temveč je tudi dejavnik, ki vpliva na zdravje ljudi. Kakovost zraka v zaprtih prostorih ni ves čas konstantna. Nanjo vplivajo mnogi dejavniki, kot so kuhanje, število in aktivnost ljudi v prostoru, stanje zraka v okolici stavbe in še mnogi drugi dejavniki. Kakovost zraka v prostoru lahko nadzorujemo s kombinacijo nadzora virov onesnaževanja ter s prezračevanjem.

 

Edino primerno prezračevanje hiš je s prezračevalno napravo z rekuperacijo odpadne toplote, ki zagotavlja visoko kakovost zraka bivalnih prostorov in optimalne razmere za bivanje in delovanje. Napredni in energetsko učinkoviti prezračevalni sistemi skrbijo za prijetno in čisto klimo v stanovanju, prav tako pa obenem privarčujemo pri ogrevanju. Energetsko učinkoviti rekuperatorji imajo energijski izkoristek tudi čez 90 %. Naprava vsebuje filtre, s katerimi zunanji zrak prečistimo (cvetni prah, pršice, mrčes) in s tem omogočamo boljše bivanje ljudem, ki bolehajo za alergijami ter drugimi dihalnimi težavami.

 

Izkoristek, poraba in druge prednosti

Prezračevalne naprave s protitočnim rekuperatorjem imajo izkoristek vračanja toplote 90 % in več. Imajo EC ventilatorje z izredno nizko porabo električnega toka in omogočajo izbiro več hitrosti. Vgrajen je predgrelnik za odtaljevanje zamrznjenega kondenza, ki se ustvarja pri zunanjih temperaturah pod -5°C. Naprava ima vgrajen filter dovodnega zraka F7, ki v veliki meri odstrani tudi najdrobnejši cvetni prah. Vgrajena avtomatika omogoča nastavljanje različnih režimov obratovanja, za vsako posamezno uro dneva.

 

Omogočeno tudi hlajenje

Omogoča tudi prosto hlajenje, ko s tipanjem temperatur prostora, zunanjega in dovodnega zraka z vklopom motornega bypassa dovaja v hišo zunanji hladnejši zrak, ko je la ta na voljo (ponoči).  S tem tudi v novejših hišah odpade potreba po hladilni klimatski napravi. 

 

Dobra kombinacija s kaminom

V primeru uporabe kamina imate na voljo izklop odvodnega ventilatorja za čas 15 min. Nadtlak, ki ga ustvari dovodni ventilator zadostuje, da v času segrevanja dimnika ne bo neprijetnega uhajanja dima iz kamina po prostoru. Pri toplotnih izmenjevalcih obstaja tudi izbira entalpičnega, ki vam povrne del vlage iz odvedenega zraka. Hiša se bo v tem primeru pozimi veliko manj izsuševala, kar bo pripomoglo k primerni stopnji vlage v prostorih. 

 

Cevni razvod prezračevalnega sistema

Cevni razvod prezračevalnega sistema mora biti pravilno izveden, da dosežemo ustrezne pretoke zraka. Za zagotavljanje kvalitete zraka v prostorih morajo biti te cevi antistatične, antibakterijske, ne smejo trohneti in oddajati nobenih vonjav. S samo razporeditvijo dovodov in odvodov dosežemo, da je celotna hiša primerno in kvalitetno prezračena, torej ne puščamo nobenih neprezračenih prostorov. Ob tem pa je dovodni zrak najbolj izkoriščen. Tok zraka se vedno pomika iz čistejših prostorov kot so spalnica, otroška soba, kabinet, dnevna soba, proti bolj obremenjenim, vlažnim prostorom kot so kopalnica, kuhinja, utility in pralnica. S takšnim kontroliranim prezračevanjem so potrebne manjše količine zraka in seveda s tem dosežemo tudi manjše toplotne izgube. Cevi lahko polagamo na ploščo, v izolacijo, pod estrih, enostavno jih je položiti tudi v spuščeni strop.

Pri sodobnih prezračevalnih sistemih s povratkom energije je dobro, da jih ne primerjamo s klasičnimi kanalskimi prezračevalnimi sistemi, kot jih imamo v poslovnih prostorih. V nasprotnem primeru smo lahko po nepotrebnem obremenjeni s številnimi predsodki o prepihu in šumenju. Dobro izvedeni sistemi so popolnoma neslišni na vseh dovodih in odvodih, zaradi visokih temperaturnih izkoristkov izmenjevalca ne čutimo razlike v temperaturi med notranjim in svežim dovodnim zrakom.

 

Prezračevanje v hišah je še vedno pogosto tretitano kot nadstandard, vendar se nam obetajo številni ukrepi za zmanjševanje rabe energije in izboljšanja učinkovitosti stavb. Takrat bodo prezračevalni sistemi rekuperacijo odpadne toplote umeščeni v vsako hišo skupaj z ostalimi inštalacijami kot so voda, elektrika in ogrevanje.

Podjetje KLIVENT d.o.o. je bilo ustanovljeno v začetku leta 2006, vendar smo zaposleni v njem več let uspešno delovali na področju prezračevanja. Z izkušnjami ki smo si jih nabrali v tem času Vam lahko pomagamo in svetujemo pri izdelavi Vašega prezračevalnega sistema.
www.klivent.si | info@klivent.si | 031 830 600 | Gorenjska cesta 6, 1215

Prejšnji članekZaključek energetske obnove Osnovne Šole A. T. Linharta v Radovljici
Naslednji članekSlovenska dijaka na znanstveni olimpijadi dobila zlato odličje!

Podjetje KLIVENT d.o.o. je bilo ustanovljeno v začetku leta 2006, vendar smo zaposleni v njem več let uspešno delovali na področju prezračevanja. Z izkušnjami ki smo si jih nabrali v tem času Vam lahko pomagamo in svetujemo pri izdelavi Vašega prezračevalnega sistema.
www.klivent.si | info@klivent.si | 031 830 600 | Gorenjska cesta 6, 1215

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.