Slovenija predsedujoča Srednjeevropskemu forumu za integracijo trgov električne energije

Slovenija je s 1. julijem za eno leto prevzela predsedovanje v Srednjeevropskem forumu za integracijo trgov električne energije. Namen foruma je politična podpora ter koordinacija med sodelujočimi državi za usklajevanje zakonodaj v zvezi s procesom regionalnega povezovanja trgov električne energije.
Evropski elektronergetski trg je razdeljen v osem regij, ena od njih je srednjevzhodna evropska regija, v njej je sedem držav: Nemčija, Avstrija, Poljska, Slovaška, Češka, Madžarska in Slovenija. Ministri, pristojni za energetiko, so leta 2009 podpisali Memorandum o soglasju s katerim se je začelo delo tega foruma.

V forumu sodelujejo predstavniki pristojnih ministrstev (MZI), sistemskih operaterjev (ELES), regulatorjev (Agencija za energijo) in energetskih borz (BSP), pa tudi predstavniki različnih organizacij trgovcev, odjemalcev, operaterjev in drugih. 

Namen foruma je politična podpora ter koordinacija med ministrstvi sodelujočih držav za usklajevanje zakonodaj v zvezi s  procesom regionalnega povezovanja trgov električne energije, ki vodi k regionalnemu trgu električne energije srednjevzhodne Evrope kot prehodnemu koraku do  enotnega vseevropskega trga, v skladu z ustreznimi direktivami in uredbami Evropske skupnosti. Enotni evropski trg z električno energijo pa pripomore k cenejši in zanesljivejši oskrbi s to dobrino.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.