Šest neverjetnih dejstev o napredku Energetske [R]evolucije na Kitajskem

1. Proizvodnja elektrike iz vetra in sonca je v letu 2015 narasla bolj kot skupna poraba elektrike na Kitajskem. To pomeni, da sta vse nove potrebe po elektriki v državi z 1,3 milijarde prebivalcev pokrili vetrna in sončna energija.

2. Zgolj rast proizvodnje vetrne in sončne energije je bila na Kitajskem v letu 2015 večja, kot znaša celotna poraba elektrike na Danskem.

3. Kitajska je v lanskem letu namestila polovico vseh novih globalnih kapacitet za proizvodnjo vetrne in četrtino vseh novih globalnih kapacitet za proizvodnjo sončne energije.

4. Proizvodnja moč novih vetrnih elektrarn na Kitajskem je 31 GW. To pomeni, da se je v povprečju na Kitajskem vsako uro lanskega leta začela vrteti ena nova velika vetrna elektrarna (moči 3 MW).

5. Proizvodnja moč novih sončnih elektrarn na Kitajskem je 15 GW. To pomeni, da je v povprečju Kitajska vsako uro lanskega leta zagnala sončno elektrarno s površino, večjo od nogometnega igrišča.

6. Glede na nove cilje na področju obnovljivih virov energije je pričakovati, da se bo podobna rast proizvodnje nadaljevala vsaj do konca leta 2020. To pomeni, da bo proizvodnja vetrne in sončne energije na Kitajskem v zgolj petih letih narasla za celoten obseg proizvodnje iz istih virov v Veliki Britaniji.

Seveda pa ne sme manjkati niti »srečna sedmica«:

7. Poraba premoga na Kitajskem upada že tretje leto zapored! Proizvodnja energije iz premoga je največji – in do nedavnega tudi najhitreje rastoči – vir izpustov CO2 na globalni ravni, hkrati pa tudi najbolj smrtonosen vir onesnaženega zraka, ki je v letu 2013 povzročil cca. 370.000 prezgodnjih smrti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.