S sistemom Solinterra do nizkih stroškov za ogrevanje stavbe

Solinterra je sistem ogrevanja, hlajenja in prezračevanja z izkoriščanjem sončne in geotermalne energije. Pri tem sistemu ni klasičnega centralnega gretja in tudi ne toplotne črpalke. Pod strešno kritino so vgrajene cevi, ki absorbirajo toploto in jo nato shranjujejo zemeljskem hranilniku, ki je vgrajen pod hišo. Od tu pa se toplota vrača na zunanje stene stavbe pod toplotno izolacijo in tu se ustvari toplotna bariera v katero konstantno dovajamo 18°C toplo vodo. S tem preprečujemo pozimi vdor zunanjega hladu in poleti vdor vročine v stavbo. Z toplotno bariero zadržujemo notranjo temperaturo v stavbi ne glede kakšna je temperatura zunaj.

Sistem deluje od -60ºC do + 60ºC in pri tem imamo v prostorih ugodnih 22  do 24 ºC. Klub temu lahko odpiramo okna, čeprav ni potrebno saj imamo vgrajeno prisilno prezračevanje. V hiši imamo lahko tudi kamin. Sistem prezračevanja je izveden preko protitočnega kooaksialnega inox izmenjevalnika cev-v-cevi kjer izkoriščamo toploto odpadnega zraka za segrevanje svežega zraka z izkoristkom 98%! Ta izmenjevalnik je položen v zemlji pod in okoli stavbe kjer dodatno izkorišča temperaturo hranilnika in temperaturo zemlje. Z izkoriščanjem toplote zemlje in toplote toplega zemeljskega hranilnika pridobimo dodatnih 800% brezplačne energije! ( Pozimi se zunanji hladni -20°C zrak skozi zemeljski hladni hranilnik segreje na  +12°C, nato pa se dogreje na +24°C ali več v toplem zemeljskem hranilniku in z protitočno izmenjavo. Poleti je ravno obratno, izkoriščamo temperaturo zemlje +12°C za hlajenje.) Vse to le z energijo sonca in zemlje, torej BREZPLAČNO!


Za optimalno delovanje sitema SOLINTERRA in najboljše ugodje ter bivanje v takih objektih je sistem sestavljen iz naslednjih elementov

 • topli zemeljski hranilnih
 • hladilni register ob objektu
 • aktivni ovoj
 • prezračevalni sistem z rekuperatorjem cev-v-cevi
 • solarni strešni absorber

SISTEM NE PROIZVAJA EMISIJ CO2 in DELUJE BREZ FOSILNIH GORIV. Za delovanje potrebuje izredno malo električne energije.

trošek ogrevanja, hlajenja in prezračevanja je 50 do 120 € na leto za hišo velikosti od 100m2 do 250m2!


Posebne karakteristike sistema ®SOLINTERRA:

 • zelo majhna temperaturna prestopnost s pomočjo temperaturne bariere. U-vrednosti: zunanja stena 0,09 –  streha 0,08 – okno 0,5.
 • temperaturna bariera v zunanji steni za zimsko in letno obratovanje.
 • solarno absorbcijska napeljava pod strešno kritino.
 • dva temperaturno ločena tokokroga v temeljni plošči.
 • zemeljski zbiralnik za krmiljeno uporabo solarne energije in geotermije.
 • Hladilni zemeljski kolektor,  izven zemeljskega zbiralnika s temperaturo  + 10 °C za hlajenje
 • količinsko in temperaturno zvezno krmiljeno  prezračevanje vseh prostorov zgradbe preko patentiranega prenosnika cev-v-cevi protitočnega prezračevanja z 98% izkoristkom rekuperacije in z pridobitkom energije iz toplega in hladnega zemeljskega zbiralnika
 • Sredinjski zemeljski hranilnik, za predgrevanje sanitarne vode do  + 40 °C in zato se znatno znižajo stroški priprave sanitarne vode.
 • možna razširitev sistema z samostojno električno celico in proizvodnjo lastne električne energije za potrebe celotne hiše in s tem do PLUS ENERGIJSKE HIŠE oz. hiša proizvede več energije kot jo porabi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje ter pripravo sanitarne vode.

®SOLINTERRA-GRADBENA TEHNOLOGIJA tako ponuja energijsko neodvisno tehnologijo za zgradbe!  Tako za hiše, stanovanjske bloke, poslovne prostore, proizvodne hale, hotele, šole, bolnice… To je tehnologija za novogradnje in tudi za adaptacije oz. termomodernizacijo starega objekta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.