S projektom souporabe električnih vozil v državni upravi Slovenija med prvimi na svetu

Včeraj so minister za javno upravo Boris Koprivnikar, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič ter prokurist podjetja Avant Car Matej Čer podpisali Pogodbo o souporabi električnih vozil »Avant2Go« za potrebe državne uprave. S tem pilotnim projektom Slovenija kot ena prvih držav na svetu vpeljuje sodobno storitev, ki izhaja iz modela delitvene ekonomije in temelji na slovenskem znanju, obenem pa se umešča v iniciativo Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi.

Slovenija je po številu vozil na prebivalca med najvišje motoriziranimi državami, saj ima preko 600 vozil na 1000 prebivalcev in preko 1,2 milijona registriranih vozil. Ta vozila kar 95 % vsega časa stojijo parkirana, zato se je smotrno vprašati po racionalnosti lastništva vozila. Model souporabe vozil izboljšuje njihov izkoristek in pomeni odstopanje od dosedanjega razumevanja lastništva vozila. Projekt souporabe e-vozil za za državno upravo, ki bo poskusno trajal eno leto, je referenčen na tem področju, postavlja globalni vzor in temelji na slovenskem znanju.

 

Minister Boris Koprivnikar je poudaril, da želimo Slovenijo premakniti korak naprej v razvoju, na način, da nove digitalne in druge poslovne modele in rešitve začnemo sistemsko uporabljati ter smo v tem naravnani k ekologiji, pa tudi spoštovanju ljudi. “Ne želimo biti sledilci razvoja, ampak želimo postati »trend setterji«. Imamo slovensko znanje in slovenske rešitve, ki lahko drugim predstavljajo odličen zgled. Sodelovanje s podjetjem Avant2Go je eden od takšnih zgledov, ki temeljijo na slovenskem znanju”, je dejal minister Koprivnikar.

 

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je podpis pogodbe ocenil kot korak naprej v trajnostni mobilnosti in prehodu v nizko-ogljično družbo. “Ta prehod ni več ideja, ampak naš cilj, za katerega si aktivno prizadevamo na vsakem koraku. Na tej poti je dekarbonizacija prometa ključna. Prometni sektor je generator približno 40 % toplogrednih plinov in za zmanjšanje teh emisij je električna mobilnost izjemnega pomena,” je dejal minister. Lani se je zaključil tudi projekt izgradnje hitrih polnilnic na avtocestnem križu. V uporabi je že 28 hitrih polnilnic, s čimer je Slovenija med bolje pokritimi državami znotraj EU. Da bi bilo v uporabi čim več električnih vozil, so v okviru Eko sklada na voljo nepovratne finančne spodbude, ki so jih lani še povišali. Rezultati se kažejo v naraščanju prodaje električnih vozil, ki jih je bilo v letu 2016 prodanih za 75 % več kot v preteklih letih. Na Ministrstvu za infrastrukturo je v pripravi strategija in akcijski načrt za spodbujanje uporabe alternativnih goriv, kjer bodo vključeni ukrepi za dodatno spodbujanje e-mobilnosti. Model souporabe vozil predstavlja velik potencial za razširitev mreže po celotni državi, zato si preko uspeha tega projekta želimo uveljavitve koncepta e-mobilnosti

predvsem v mestnih središčih.


Matej Čer
 iz podjetja Avant Car je povedal, da je njihovo vodilo snovati nove storitve, ki prinašajo koristi za uporabnike. Souporaba električnih vozil že poteka preko aplikacije Avant2Go in uporabnikom omogoča možnost enostavne rezervacije najema električnih vozil. Ta so tehnološko napredna, brez škodljivih izpustov, trajnostni vidik pa je dodatno poudarjen z uporabo električne energije. Za zdaj soo ta vozila na voljo v Ljubljani in Murski Soboti, cilj pa je razširitev po vsej državi. Namen projekta za državno upravo pa je približati uporabniško izkušnjo souporabe električnih vozil širšemu krogu ljudi in odločevalcev ter pospešiti razvoj Slovenije v smeri višjega standarda.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.