S pomočjo vodika in grafena do super močnih baterij

Grafen, prvi dvodimenzionalni kristal poznan človeku, je lahko ključ do močnejše, dalj časa trajajoče baterije.

Grafen je 200-krat močnejši od jekla in več kot milijon-krat tanjši od človeškega lasa ter je iz zelo prevodnega materiala na molekularni ravni. Poleg vsega pa je grafen zmožen še vezati vodik iz ozračja, kar lahko zniža našo odvisnost od fosilnih goriv.

Raziskovalci na Univerzi Manchester v Veliki Britaniji, so že leta 2004 iznašli postopek za izolacijo. Raziskovalno skupino sta vodila Andrew Geim in Kostya Novoselov, ki sta za svoje odkritje dobila Nobelovo nagrado za fiziko leta 2010.

Vse od njihovega začetnega odkritja, se je ekipa osredotočila na proučevanje možnih aplikacij grafena v povezavi z baterijami. Glede na njihove zadnje ugotovitve raziskovalna ekipa meni, da grafen predstavlja največji napredek v tehnologiji baterij do danes. Zaradi svojih sposobnosti in tankosti bi lahko bil idealno gradivo za učinkovito tehnologijo gorivnih celic. S pomočjo grafena bo namreč mogoče proizvajati bolj učinkovite in bolj trajne baterije.

Raziskovalci verjamejo, da bi grafen lahko uporabili za izdelavo mobilnega električnega generatorja, ki bi lahko iz zraka izčrpal vodik in s pomočjo tega proizvajal energijo, ki bi se nato shranila v gorivnih celicah. Vodik se že sedaj pogosto uporablja kot vir energije, vendar pogosto v povezavi s fosilnimi gorivi. S pomočjo grafena pa bi to odvisnost od fosilnih goriv odpravili in na ta način lahko dobili izredno učinkovit alternativen vir obnovljive energije za prihodnost.Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.