Wakati: Do svežega sadja in zelenjave brez hladilnika

Sadje in zelenjava se lahko hitro pokvarita, če nista v hladilniku – to še toliko bolj velja za države, kjer je klima bolj vroča. Tam, kjer ni možnosti priključitve na električno omrežje, tudi hladilnik ne more dosti pomagati. Tam bo lahko pomagala napravica Wakati, ki lahko nadomesti hladilnik. Napravica uporablja tri-vatne sončne celice, ki poganjajo ventilator in s tem ustvarjajo razmere, ki so primernejše za shranjevanje sadja in zelenjave.

Zaradi pomanjkanja hlajenja mnogi kmetje izgubijo svoje pridelke, ki se lahko pokvarijo v dnevu ali dveh. S pomočjo naprav Wakati bi lahko podaljšali življenjsko dobo vseh teh pridelkov in preprečili, da se pokvarijo zaradi pomanjkanja vlage in hlajenja.

 

S to napravo lahko kmetje svojim izdelkom podaljša rok uporabnosti tudi za 10 dni, kar je za podnebno vroče države ogromno. Ustanovitelj Arne Pauwels je povedal: “s pomočjo naše naprave se živila ne pokvarijo. Naprava Wakati preprečuje encimom in kislinam, da bi uničile sedje po tem, ko se izsušijo. Hladilniki so še vedno najboljša opcija, vendar pa te povsod nista možni. Podaljšanje življenjske dobe živil z Wakati izdelki zmanjša količino odpadnega sadja in zelenjave in povečuje potencialne dobičke za kmete.”

 

Sto enot so že poslali v Ugando, na Haiti in v Afganistan. Vsaka enota stane približno 100 dolarjev oziroma 72 evrov, vendar pa računajo, da se bo ta strošek z večanjem obsega proizvodnje kmalu zmanjšal.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.