S 1. oktobrom 2016 nižje trošarine za večje porabnike električne energije

Vlada RS je na današnji 103. redni seji izdala Uredbo o prenehanju veljavnosti Uredbe o določitvi zneska trošarine za električno energijo. Novi Zakon o trošarinah od 1. oktobra 2016 dalje določa spremenjen način obračunavanja trošarine po štirih stopnjah odjema in znižuje trošarine za električno energijo za večje porabnike električne energije.

Ministrstvo za finance nadaljuje z ukrepi v podporo gospodarstvu. Poleg predlaganega paketa davčnega prestrukturiranja je avgusta 2016 v veljavo stopil nov Zakon o trošarinah, ki določa spremenjen način obračunavanja trošarine. Zato je bilo potrebno staro uredbo razveljaviti.

Nov zakon o trošarinah je prinesel vrsto pomembnih posodobitev ter vsebinsko prenovo trošarinske zakonodaje. S področja energetike prinaša naslednje ključne spremembe:

  • za trošarinske zavezance, katerih letna poraba električne energije presega 10.000 MWh letno se bo znesek trošarine znižal iz 3,05 na 1,80 eurov za eno megavatno uro električne energije,
  • oprostitev plačila oziroma vračilo trošarine za energente za energetsko intenzivna podjetja, ob pogoju da je za energent plačana minimalna raven obdavčitve iz Direktive 2003/96/ES – ukrep velja od 1. januarja 2017 dalje, do takrat pa lahko podjetja uveljavljajo oprostitev trošarine ali vračilo plačane trošarine za proizvodnjo netrošarinskih izdelkov,
  • opredelitev vrste rabe energenta v napravah za kogeneracijo in rabe energenta za proizvodnjo električne energije kot rabo energenta za namen ogrevanja, ne glede na vrsto tehnologije, ki jo naprava uporablja.

Namen prenove zakonodaje je večja preglednost, jasnost in enostavnost davčnega sistema, ki je učinkovitejši z vidika pobiranja davkov, zagotavlja lažjo uporabo predpisa ter večjo pravno varnost zavezancev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.