Rusi gradijo jedrske elektrarne na vodi

Severni del Rusije je poln manjših vasic in mest, ki nimajo konstantnega dostopa do električne napeljave, ali pa imajo preslabe električne povezave. Ker se Rusom izgradnja novih elektrarn v teh predelih ne izplača, so se domislili, da bi zgradili jedrske elektrarne na vodi – seveda v obliki velikih ladij.

Tehnologija jedrskih pogonov je sicer na področju vojaških ladij, podmornic in ledolomilcev že uveljavljena in dodobra razvita, a to bo prvič, da se bo taka vrsta jedrske ladje uporabila za električne potrebe prebivalcev. V prirejen ladijski trup bo vgrajen jedrski reaktor, ki bo proizvajal energijo, ki jo bodo nato preko električnih cevi dobavljali severnim ruskim mestom in vasem. Ruska mobilna jedrska elektrarna bo tako dobavljala električno energijo predelom, kjer bi bila postavitev stacionarnih elektrarn neekonomična.

 

Prva taka elektrarna naj bi bila zgrajena leta 2016, poganjala pa jo bosta dva reaktorja, ki sicer poganjata ledolomilce razreda Taymyr. Kot gorivo bo uporabljen 40 oz. 90 % obogateni uran 235, proizvedla pa bosta 70 MW električne energije (Krško proizvede 676 MW) in 300 MW toplote. Proizvedena energija bo zadostovala za 200.000 prebivalcev.

 

Prva taka elektrarna bo izdelana v Sankt Peterburgu. Dolga bo 144 metrov, široka 30 m in visoka 10 m, tehtala pa naj bi kar 21.500 ton.

 

Življenjska doba plavajoče elektrarne bo okoli 40 let, investicija pa naj bi stala 200 milijonov evrov. Takšne elektrarne se bodo izkazale kot izredno primerne za nedosegljiva severna območja, znajo pa biti tudi zelo zanimive za kraje, ki jih ogrožajo naravne katastrofe (potresi in cunamiji). Vsekakor upamo, da bodo Rusi poskrbeli tudi za primerno shranjevanje jedrskih odpadkov, da se ne bodo tudi ti znašli na dnu severno-ledenega morja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.