S superračunalnikom do izboljšav pri pretvorbi biomase v biogorivo

Znanstveniki iz Nacionalnega laboratorija za obnovljivo energijo v ZDA uporabljajo superračunalnik Stampede za izboljšanje proizvodnje biogoriv z ugotavljanjem, na kakšen način encimi razgradijo celulozo (rastlinske celične stene).

V dokumentu, objavljenem v Proceedings of the National Academy of Sciences v januarju 2014 so opisali novo odkrit, naravno prisoten encim modeliran s superračunalnikom Stamped, ki bi lahko znatno pospešil postopek, s katerim se celuloza razgrajuje. Ta encim predstavlja pomembno in edinstveno odkritje. Pomemben pa je zaradi svoje razširjenosti v naravi in možnosti uporabe za stroškovno učinkovito dekonstrukcijo biomase.


S pomočjo superračunalnika so raziskovalci preučili dva načina, kako glivični encimi
katalizirajo reakcijo. Simulacije pokažejo, da je vezava bakra in kisika z encimi pomembna za njihovo delovanje. Skupina uporablja računalnik tudi za določitev kemijskega katalizatorja, ki bi pri visokih temperaturah deoksigeniral, kar je pomembno za pretvorbo biomase v goriva.

 

Inženir Gregg Beckham je dejal, “Računalnik Stampedo je nujen vir za našo skupino za preučevanje bioloških in kemičnih katalizatorjev, ki so pomembni za proizvodnjo obnovljivih goriv iz lignoceluloz (rastlinske biomase).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.