S superračunalnikom do izboljšav pri pretvorbi biomase v biogorivo

Znanstveniki iz Nacionalnega laboratorija za obnovljivo energijo v ZDA uporabljajo superračunalnik Stampede za izboljšanje proizvodnje biogoriv z ugotavljanjem, na kakšen način encimi razgradijo celulozo (rastlinske celične stene).

V dokumentu, objavljenem v Proceedings of the National Academy of Sciences v januarju 2014 so opisali novo odkrit, naravno prisoten encim modeliran s superračunalnikom Stamped, ki bi lahko znatno pospešil postopek, s katerim se celuloza razgrajuje. Ta encim predstavlja pomembno in edinstveno odkritje. Pomemben pa je zaradi svoje razširjenosti v naravi in možnosti uporabe za stroškovno učinkovito dekonstrukcijo biomase.


S pomočjo superračunalnika so raziskovalci preučili dva načina, kako glivični encimi
katalizirajo reakcijo. Simulacije pokažejo, da je vezava bakra in kisika z encimi pomembna za njihovo delovanje. Skupina uporablja računalnik tudi za določitev kemijskega katalizatorja, ki bi pri visokih temperaturah deoksigeniral, kar je pomembno za pretvorbo biomase v goriva.

 

Inženir Gregg Beckham je dejal, “Računalnik Stampedo je nujen vir za našo skupino za preučevanje bioloških in kemičnih katalizatorjev, ki so pomembni za proizvodnjo obnovljivih goriv iz lignoceluloz (rastlinske biomase).

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.