Radfan – nastavek za radiator, ki bolje porazdeli toploto po vaši sobi

Ste že kdaj imeli radiatorje nastavljene do konca, pa soba ni bila tako topla, kot bi si želeli? To je zato, ker se toplota iz radiatorjev najprej dviga do stropa in šele nato zaokroži po stanovanju. Pri tleh, kjer si želimo višje temperature, pa kroži hladnejši zrak. Ta problem radiatorskega ogrevanja namerava rešiti nastavek za radiatorje Radfan, ki bo bolje razporedil toploto po prostoru.

Velik del toplote klasični radiatorji oddajajo s konvekcijo, pri tem pa se zrak dviga naravnost do stropa. Zaradi tega imate pogosto občutek, da je hladneje kot bi moralo biti. Pogosto je zrak pod stropom bistveno toplejši kot okoli kavča. To povzroči, da več ogrevamo kot je potrebno in s tem zapravljamo energijo in denar.

Rešitev za to težavo naj bi bil nastavek za radiator Radfan, ki preusmeri pretok zraka horizontalno v prostor s pomočjo ventilatorja, ki se ponaša z nizko porabo. Nastavek Radfan se pritrdi z magnetom na vrh kateregakoli jeklenega radiatorja. Izumil ga je britanski podjetnik Roland Glancy, ki je hotel najti rešitev za svojo ženo, ki jo je stalno zeblo. Kot usposobljen arhitekt in strokovnjak za obnovljive vire je spoznal, da je šla vsa toplota v njegovem domu naravnost do stropa, sam osrednji del prostorov pa je bil bolj mrzel.

S testiranji na Univerzi Salford je dokazal, da lahko s povečanjem cirkulacije zraka iz radiatorja povečamo temperaturo zraka v okolici stolov, mize in naslanjača za nekaj stopinj brez dodatnih stroškov. S takim načinom lahko znižamo temperaturo ogrevanja in tako prihranimo, obenem pa še znižamo letno stopnjo ogljikovih izpustov. 

Po uspešnem lansiranju na trg je naprava Radfan že dobila nagrado IKEA / Phillips EarthHack za izume, ki varčujejo z energijo in prispevajo k čistosti okolja.

Radfan je mogoče naročiti iz Anglije za 50 funtov, kar je približno 60 evrov. Prodaja se bo kmalu začela tudi v trgovinah IKEA.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.