Proizvajajte energijo kar med hojo

Hodite vsak dan v službo ali se sprehajate po naravi? Ali ne bi bilo odlično, če bi lahko s to dejavnostjo napolnili še vaš mobilni telefon? S prihodom nove blazinice za čevlje SolePower bo to mogoče.

SolePower je čeveljski vložek, ki omogoča uporabniku, da proizvaja električno energijo med premikanjem (hoja, tek, poskoki). Blazinico vstavimo v obuvalo, okoli gležnja pa si navijemo akumulatorsko baterijo, ki je z vložkom povezana s kratko električno žico. Med hojo se na vložku ustvarja energija, ki se shrani v bateriji. Nato lahko s pomočjo te baterije polnimo napravice, kot so telefoni, GPS naprave in ostale električne pripomočke.  

 

Proizvodnja električne energije iz kinetične energije ni sicer nič novega, vendar pa je SolePower ena od prvih osebnih naprav, ki bo pripravljena za množično proizvodnjo. Med testiranjem je ekipa študentov iz Carnegie Mellon pokazala, da dobre štiri kilometre hoje zadostuje, da se do konca napolni iPhone telefon. To je v primerjavi z ostalimi podobnimi napravami odličen rezultat. Dokazali so tudi, da naprava ne ovira hoje, ter da vložek nima nikakršnih posledic na zdravju uporabnika ali ergonomijo obutve.

SolePower ima žal tudi nekaj pomanjkljivosti. Prenese lahko le 159 kilogramov, in se prilagaja čevljem velikosti 42 ali več (manjše številke še niso dosegljive), kar je zelo velika omejitev (predvsem za ženske, ki očitno SolePower blazinice ne bodo mogle uporabljati – le redke imajo namreč številko noge 42 ali več. SolePower projekt je začel zbirati donacije preko Kickstarter strani. Za 100 dolarjev si lahko že zdaj rezervirate svoj izdelek, ki naj bi bil na trgu v letu 2014.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.