Prihranite pri ogrevanju z IR paneli

Ko nas pozimi obsije sonce, nam je prijetno toplo. To pa zato, ker infrardeča toplota, ki jo oddaja sonce, ogreva predmete in ne zraka. Predmeti absorbirano toploto kasneje sproščajo in nas ogrevajo brez da bi se fizično dotikali z virom toplote.

IR valove občutimo kot prijetno toploto že pri temperaturah, ki so nižje kot pri ostalih načinih ogrevanja. Infrardeče sevanje je zelo koristno za zdravje, saj IR žarki telo ogrejejo globinsko, previdno ter enakomerno in na telo delujejo preventivno; povečuje se telesna energija, zmanjšujejo stres, razstrupljajo telo, izboljšajo krvni obtok, očistijo kožo, dvigujejo imunski sistem, pomagajo pri prehladih, astmi, bronhitisu in drugih dihalnih težavah. Pomagajo pa tudi pri zdravljenju bolečin v mišicah in sklepih, pri pasivnem zdravljenju srca in ožilja, za izdatno porabo kalorij in uravnavanje telesne teže, pri zdravljenju obolenja koronarne arterije, arteriosklerozi in hipertenziji. Tudi inkubatorji za nedonošenčke so pogosto opremljeni z IR sistemi ogrevanja. 

IR panel deluje tako, da sprednja grelna stran panela oddaja v prostor infrardečo energijo, ki se enakomerno razprši v vse smeri in zajame cel prostor. Infrardeča energija se absorbira v predmete, ki se segrevajo enakomerno in z minimalnimi toplotnimi razlikami. Pri tem se ne uporabljajo prenosni mediji, kar bistveno zmanjša izgube. Toploto tako občutimo neposredno in občutek imamo, da je v prostoru topleje, kot v resnici je. Kot vemo pa ena stopinja nižja tempertura v prostoru doprinese kar 7 odstotkov prihranka pri energiji.

V primerjavi z običajnimi radiatorji so IR paneli zelo učinkoviti, saj se skoraj 100% električne energije pretvori toplotno energijo. Z izvajanjem termostatske regulacije se raba energije še dodatno zmanjša, tudi za več kot 40 odstokov. Odzivni čas IR panela je zelo kratek, njegovo delovanje začutimo že po 5 minutah od vklopa.

Montaža je zelo enostavna, saj v neposredni bližini potrebujete samo vtičnico, montažo pa lahko izvedemo na steno, strop, spuščeni strop… uporabimo pa ga lahko tudi kot samostoječi prenosni grelnik. Vklop in regulacija temperature se lahko izvajata z daljinskim upravljalnikom, programsko ali ročno.

Za več informacij o IR panelih podjetja ELPAN kliknite tukaj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.