Pridobivanje električne energije iz steklenih sten

Znanstveniki že dalj časa poskušajo razviti prozorne ali pol-prozorne sončne celice z namenom, da bi z njimi nadomestili klasična okna oziroma stene stavb in tako stanovanjem zagotovili zadostno količino obnovljive električne energije. To pa je vse prej kot enostavna naloga, saj prozorna površina zmanjšuje učinkovitost sončnih celic in s tem količino proizvedene električne energije. Na srečo pa so raziskovalci južnokorejskega inštituta za znanost in tehnologijo (Korea Advanced Institute of Science and Technology) razvili novi material, ki je pol-prozoren, hkrati pa tako zagotavlja odlično učinkovitost pri pretvorbi sončne energije v električno kot zagotavlja odlično izolativnost.

Raziskovalci južnokorejskega inštituta za znanost in tehnologijo so dejansko razvili prozorno elektrodo imenovano TTE (Top Transparent Electrode), ki je sestavljena iz kovinske folije stisnjene med visoko odbojno in prozorno plastjo. Ta dejansko omogoča prehod sončne svetlobe, hkrati pa odbija ultravijolično svetlobo, ki je človeško oko ne zazna. Prve meritve novosti so pokazala, da je učinkovitost pridobivanja električne energije s tovrstnim materialom kar 13,3 odstotna, odboj infrardečih žarkov pa je kar zavidljivih 85 odstotkov. Običajne sončne celice imajo sicer 25 odstotno učinkovitost, vendar so neprosojne in so povsem neprimerne za uporabo v vlogi sten ali oken.

Raziskovalci južnokorejskega inštituta za znanost in tehnologijo so prepričani, da je njihov izdelek praktično že nared za množično uporabo. Njihov izum bi lahko uporabili za številne namene, in sicer od oken za stanovanja do oken za avtomobile. Največ od tega pa bo seveda pridobilo okolje, saj gre za čist način pridobivanja električne energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.