Pri evropskem projektu proizvedli prvi „solarni“ kerozin

V okviru raziskovalnega projekta SOLAR-JET (#Solarjet), ki ga financira Evropska unija, je nastalo prvo „solarno“ gorivo za reaktivne motorje iz vode in ogljikovega dioksida (CO2) na svetu.

Raziskovalci so prvič uspešno prikazali celotno verigo proizvodnje kerozina iz obnovljive energije, pri čemer so kot visokotemperaturni vir energije uporabili koncentrirano svetlobo. Projekt je še vedno v poskusni fazi, saj so v laboratorijskih pogojih z uporabo simulirane sončne svetlobe proizvedli za kozarec reaktivnega goriva. Kljub temu rezultati dajejo upanje, da bo v prihodnosti vsa tekoča ogljikovodikova goriva mogoče izdelati iz sončne svetlobe, CO2 in vode.

Za štiriletni projekt SOLAR-JET, ki združuje akademske kroge in industrijo, je bilo namenjenih 2,2 milijona evrov evropskih sredstev. Partnerji zdaj nameravajo optimizirati solarni reaktor in oceniti, ali bo tehnologija delovala tudi v večjem obsegu in ali bo na voljo po konkurenčni ceni. Iskanje novih, trajnostnih virov energije bo še naprej prednostna naloga v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.