Predavanja in individualna brezplačna svetovanja mreže ENSVET – Eko sklada

Vas zanimajo aktualne subvencije, nepovratne finančne spodbude in krediti Eko sklada za občane? Namenjeni so za spodbujanje učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov. Kateri ukrepi v energetsko obnovo se subvencionirajo? Kdaj se lahko pridobi ugoden kredit Eko sklada? Kateri so razpisi za enostanovanjske in večstanovanjske stavbe? Na kaj moramo biti pozorni pri izpolnjevanju vlog, da bo vloga popolna? Katere so pogoste napake pri izpolnjevanju vlog?

Strokovnjaki mreže ENSVET, ki delujejo pod okriljem Eko sklada, vse dni sejma Dom Plus na razstavnem prostoru v preddverju Marmorne dvorane – B2 odgovarjajo na vaša vprašanja, razkrivajo podrobnosti in novosti razpisov Eko sklada. Poleg individualnih brezplačnih svetovanj so pripravili za obiskovalce sejam tudi pester program predavanj, ki je naveden v nadaljevanju.

Sreda, 07. 11. 2018

12.00–13.00 Janko FIRŠT, Energetska sanacija starejših hiš
Predstavljeni bodo različni ukrepi obnov starejših hiš v korelaciji s prihranki energije za ogrevanje. Hkrati bodo predstavljene tudi finančne spodbude, ki ji omogoča Eko sklad za različne ukrepe.

13.00–14.00 
Mark BRŽAN, Gradnja nove hiše

15.00–16.00 Patricjo BOŽIČ, Enostavni energetski ukrepi za zmanjšanje rabe energije pri ogrevanju
Kljub visokim cenam se včasih izkaže, da večje naložbe v stare stavbe niso ekonomsko upravičene, včasih pa zanje preprosto ni denarja. Stroške za energijo lahko zmanjšamo s preprostimi ukrepi, ki jih morda lahko izvedemo sami, stroški zanje pa niso visoki.

16.00–17.00 
Patricjo BOŽIČ, Ekonomike energentov za ogrevanje in dobe vračanja investicij
Kateri način ogrevanja in priprave tople sanitarne vode izbrati, na kateri energent se zanesti, kateri je najbolj primeren za oskrbo vašega doma? Ni enostavno, saj obstaja veliko dejavnikov, o katerih morate razmisliti. Vsak sistem ima svoje prednosti in slabosti – idealnih rešitev za splošno uporabo ni. Ostane le, da poskušamo prepoznati vse dejavnike, ki vplivajo na izbiro, in tako določiti najboljšo možno rešitev.

17.00–18.00 Patricjo BOŽIČ, Sodobne kurilne naprave na fosilna goriva
V stanovanjskih in tudi večstanovanjskih zgradbah so fosilna goriva, predvsem zemeljski plin ali utekočinjen naftni plin, zelo pogost energent. Prednost plinskih peči oz. kotlov na fosilna goriva je v tem, da ne zahtevajo visoke začetne investicije in zavzemajo relativno malo prostora. Tovrstne peči so primerne tudi za sodobne novogradnje. Če pa imate starejšo dotrajano plinsko peč ali kotel na kurilno olje, je smiselno preveriti, koliko lahko prihranite z zamenjavo dotrajane peči ter s katerimi dodatnimi ukrepi na ogrevalnem sistemu lahko še dodatno zmanjšate rabo energije v svojem domu.

Četrtek, 8. 11. 2018

12.00–13.00 Nina REMIAŠ, Pomembnost in načini prezračevanja

Zakaj moramo biti po sanaciji oken in fasade pozorni na prezračevanje

13.00–14.00 
Nina REMIAŠ, Vrste izolacij in pomembnost detajlov

14.00–15.00 
Jagoda Martina LENČIČ, Spodbude Eko sklada

15.00–16.00 Primož KRAPEŽ, Stavbno pohištvo

16.00–17.00 Patricjo BOŽIČ, Vzroki za nastanek plesni v stanovanju in njihova odprava
Predstavljeni bodo najbolj pogosti vzroki za nastajanje vlage in plesni v stanovanjih in ukrepi za njihovo preprečevanje. Izvedeli boste, na kaj morate biti pozorni pri sanacijah, predstavljeni bodo najbolj pogosti načini sanacije vlage in plesni ter materiali, ki se pri tem uporabljajo. 

17.00–18.00 Patricjo BOŽIČ, Nepovratne finančne spodbude in krediti Eko sklada j.s. za občane
Predstavljeni bodo krediti in nepovratne finančne spodbude Eko sklada v letu 2016, ki so namenjeni za spodbujanje učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov. Podrobno vam bomo predstavili podrobnosti in novosti ter odgovarjali tudi na vaše vprašanje.


Petek, 9. 11. 2018

12.00–13.00 Robert SEME, Energetska sanacija fasad in subvencije Eko sklada

Predstavljeni  bodo fasadni sistemi za energetsko sanacijo fasad in  na kaj morajo  biti investitorji pozorni pri tem. Kateri so najbolj pogosti toplotno izolacijski materiali, ki se uporabljajo za izdelavo fasad in v kakšne debeline so priporočljive izolacije. Predstavljene bodo možnosti subvencij oz. nepovratnih sredstev in kreditov za toplotno izolacijo fasad Eko sklada ter primeri, za katere je mogoče pridobiti največje možne subvencije.

13.00–14.00 
Jožef POGAČNIK, Zdrav zrak
Kdaj je zunanji zrak lahko kakovosten in kdaj je notranji zrak zdrav in primeren v bivalnih prostorih?

14.00–15.00 
Nina REMIAŠ, Vrste izolacij in pomembnost detajlov

15.00–16.00 
Ljubo JUG, Subvencije Eko sklada

16.00–17.00 
Marjeta ZUPANČIČ, Vpliv oken na osvetlitev in energetsko bilanco stavb
Okna so vir svetlobe, pa tudi vir toplotnih izgub in solarnih dobitkov, zato je potrebna posebna pazljivost pri načrtovanju.

12.00–13.00 
Evgen GÖMBÖS, Skupno obratovanje male sončne elektrarne in toplotne črpalke

13.00–14.00 
Mark BRŽAN, Gradnja nove hiše

14.00–15.00 
Marjeta ZUPANČIČ, Vpliv oken na osvetlitev in energetsko bilanco stavb
Okna so vir svetlobe, pa tudi vir toplotnih izgub in solarnih dobitkov, zato je potrebna posebna pazljivost pri načrtovanju.

Sobota, 10. 11. 2018

15.00–16.00 Ludvik HRIBERŠEK, Mala sončna elektrarna

Praktične izkušnje pri investiciji v malo sončno elektrarno po sistemu samooskrba

16.00–17.00 Marjeta ZUPANČIČ, Aktualne subvencije Eko sklada

17.00–18.00 
Wadie KIDESS, Kako saniram objekt skoraj zastonj
Predavatelj bo govoril o energijskih izgubah, energetski sanaciji in o tem, kaj je pri tem prioriteta, o prihrankih, o primerih sanacije in o subvencijah Eko sklada.

Nedelja, 11. 11. 2018

12.00–13.00 Wadie KIDESS, Kako saniram objekt skoraj zastonj

Predavatelj bo govoril o energijskih izgubah, energetski sanaciji in o tem, kaj je pri tem prioriteta, o prihrankih, o primerih sanacije in o subvencijah Eko sklada.

13.00–14.00 
Davor KRAVANJA, Prezračevanje, centralno ali lokalno
Opis predavanja: Da se ob stavbnem pohištvu, ki odlično tesni dogaja, da imamo v prostorih večinoma »slab« zrak, ni več nekaj novega. Kontrolirano mehansko prezračevanje je torej smiselno. Vendar katero, lokalno ali centralno?


14.00–15.00 Davor KRAVANJA, Nepovratne finančne spodbude in krediti Eko sklada
Kateri ukrepi v energetsko obnovo se subvencionirajo? Kdaj se lahko pridobi ugoden kredit Eko sklada? Razpis za enostanovanjske in večstanovanjske stavbe. Na kaj moramo biti pozorni pri izpolnjevanju vlog, da bo vloga popolna? Pogoste napake pri izpolnjevanju vlog.

15.00–16.00
Jernej MARKELJ, Sodobna eko-hiša in subvencije za novogradnjo
Kakšni so sodobni pristopi zasnove in izvedbe ekološke hiše, ki je hkrati energijsko učinkovita? Kako je s kakovostjo zraka pri novogradnjah? Ali je potrebno vgraditi prezračevalno napravo?  Na predavanju bodo na konkretnem primeru sodobne lesene hiše izpostavljena načela ekološke gradnje in principi zasnove energijsko učinkovite hiše v pasivnem standardu ter možnosti za pridobitev nepovratne finančne spodbude Eko sklada.

16.00–17.00 Patricjo BOŽIČ, Sodobna vgradnja oken in vrat
Na predavanju bomo izpostavili glavne prednosti in slabosti materialov, iz katerih so izdelana okna, predstavili glavne značilnosti, na katere je treba biti pozoren pri izbiri, razložili bomo, kaj pomeni RAL vgradnja idr. Na koncu predavanja bodo udeležencem predstavljene možnosti za pridobitev nepovratnih sredstev za zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva.

17.00–18.00 
Patricjo BOŽIČ, Toplotna zaščita zunanjih sten stavbe s pomočjo nepovratnih finančnih spodbud in kreditov Eko sklada
Udeleženci bodo na predavanju izvedeli na kaj morajo  biti pozorni pri sanacijah in na kaj kadar gre za novogradnjo. Predstavljeni bodo najbolj pogosti toplotno izolacijski materiali, ki se uporabljajo pri izdelavi fasad in v kakšnih debelinah se vgrajujejo. Ob zaključku bodo udeležencem predstavljene možnosti za pridobitev nepovratnih sredstev za toplotno izolacijo na fasadah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.