Pozor! Teh živali na Jadranu se morate paziti…

Woman underwater with jellyfish in blue ocean. Lady glides underwater in transparent sea
Foto: Nuture iz iStock

Legenda pravi, da je bila še v božjem kraljestvu goljufiva kača, ki je človeka speljala na kriva pota in povzročila njegovo izgnanje. Čeprav so nekateri predeli Hrvaške, kjer še vedno dopustuje večina Slovencev, primerljivi z rajem, pa se tudi v “hrvaškem raju” najde nekaj bitji na katera moramo biti še posebej pozorni.

V tem članku se bomo osredotočili na živali, ki jih najdemo ob Jadranu, torej hrvaški obali. Čeprav so nekatere človeku nevarne živali, kot so medvedi, volkovi, risi in divji prašiči pristone predvsem v hrvaškem visokogorju, pa se tudi v morju in na priobalnem delu lahko srečamo z nekaterimi živalskimi vrstami na katere moramo biti posebej pozorni. Četudi so poškodbe, ki jih te živali lahko povzročijo, prej posledica nesreče kot namere, so vseeno boleče in lahko pokvarijo vaš dopust. Berite naprej, da izveste, kako zdraviti te poškodbe in kako jih preprečiti.

Morski ježki

Two live sea urchins on a rock on a bright background of blue water
Foto: Alexandra Yusupova iz iStock

Morski ježki se običajno zadržujejo v bolj odročnih delih Sredozemlja, vendar je Hrvaška tu izjema. Prodnate plaže in skalnata obala so idealna mesta, kjer se radi usedajo in zadržujejo. Tudi na območju živahne Makarske Riviere lahko že po nekaj metrih hoje v morju stopite na morskega ježka. Bodice morskega ježka so le blago strupene in povzročajo bolečino ter pordelost, vendar vas dejansko ne bodo zastrupile. Glavni problem je, da so te bodice zelo krhke in se lahko zlahka zlomijo v rani, kar oteži njihovo odstranitev.

Morski ježki so glavni razlog, da ljudje poletje na Hrvaškem povezujejo z obutvijo za v vodo, saj te odlično varujejo noge pred poškodbami zaradi skal, ki so pod morsko gladino, obenem pa sčitijo pred omenjenimi bodicami. Če vendarle bosi stopite na morskega ježka, poskusite trne odstraniti, pri tem pa pazite, da se vam bodice ne zarijejo tudi v roke. Če ostanejo trni v vaši nogi in jih ne morete odstraniti s pinceto, obiščite lekarno. Tam prodajajo posebno kremo (Ihtamol), ki omogoči, da trni sami izpadejo.

Meduze

3D illustration background of jellyfish. Jellyfish swims in the ocean sea, light passes through the water, creating the effect of volume-rays. Dangerous blue jellyfish
Foto: Rost-9D iz iStock

Meduze so značilno prisotne v Jadranskem morju, kamor jih prinašajo tokovi, pogosto jih lahko najdemo tudi na obali, kamor jih odnesejo valovi. Meduze so skoraj nevidne v vodi in na obali, običajno jih opazimo šele potem, ko nas opečejo. Ko nas opeče meduza so posledice boleče, lahko povzročijo težave z dihanjem ali izgubo zavesti. Čeprav so smrtne žrtve in hudi zapleti izjemno redki, vse skupaj ni prijetno. Meduzine majhne lovke vsebujejo milijone pikajočih celic, ki se prilepijo na kožo in tudi ko jih odstranimo je lahko koža še vedno prizadeta.

Morski zmaji

Venomous and poisonous fish Greater weever (Trachinus draco) on sandy sea floor with small young fish around.
Foto: _jure iz iStock

Morski zmaji so prebrisane ribe, ki se zakopljejo v pesek. Če se počutijo ogrožene, dvignejo bodice z strupom na hrbtu, s katerimi se branijo. Strup povzroča bolečino, otekanje in v hujših primerih bruhanje, vročino ter nepravilnosti srčnega ritma. Takšna poškodba običajno ni smrtno nevarna, vendar lahko traja nekaj dni, da si opomorete, in vam močno zmanjša užitek na dopustu.

Te bodičaste živali vas same od sebe ne bodo napadle, vendar se tudi ne bodo umaknile. Preprosto bodo nadaljevale s svojim početjem. Na srečo obilica prodnatih plaž na Hrvaškem pomeni, da imajo malo prostora za skrivanje, vendar jih kljub temu lahko srečate med kopanjem in potapljanjem. Morski zmaji so še en razlog, da vložite v dobro obutev za plavanje.

Morski psi

Large white shark looks straight into the camera. Captured in the clear blue waters of South Australia.
Foto: Nautilus Creative iz iStock

Že iz časov kultnega filma Jaws (Čeljusti), imajo morski psi slab renome. Kljub temu so njihovi napadi redki in v le nekaterih primerih smrtni. Po dostopnih podatkih je zadnji smrtni napad morskega psa na Hrvaškem zabeležen leta 1974 v okolici Omiša. Nazadnje je bil poročan napad leta 2008 na območju Visa, vendar je vredno omeniti, da je v tem primeru potapljač na svojem pasu nosil ujeta ribo, katere kri je pritegnila plenilca.

Morski psi uporabljajo ugriz, da preiskujejo nenavadne stvari v svojem ozemlju, zato je običajno, da žrtve napada odidejo le z “okuševalskim” ugrizom. Če število napadov primerjamo s številom ljudi, ki se vsako leto kopa v jadranskem morju, je število interakcij med morskimi psi in ljudmi zanemarljivo majhno.

Kače

common european crossed viper basking on mountain meadow ( Vipera berus, female )
Foto: taviphoto iz iStock

Hrvaška je domovina približno 15 vrstam kač, med strupenimi je najpogostejši gad ki ga najdemo po vsej Evropi. Na Hrvaškem sicer najdemo le tri vrste strupenjač, rogati gad (prepoznate ga po vidnih rogovih na glavi), navadni evropski gad in travniški gad (oba imata značilne cikcakaste vzorce na hrbtu). Gad je precej strupena kača, vendar ob enem ugrizu običajno ne izpusti dovolj strupa, da bi bil smrtno nevaren. Situacija je drugačna za otroke ali hišne ljubljenčke, nekateri ljudje pa so lahko tudi alergični na strup, kar običajno ugotovijo šele po ugrizu.

Na obalnih območjih jih najdemo predvsem v Dalmaciji, kjer domuje rogati gad. Lokalni prebivalci to kačo imenujejo “skakačica”, saj se vsako leto v obdobju, ko se kače sončijo blizu naselij, poveča njihova aktivnost. Zato lokalne bolnišnice običajno razpolagajo s protistrupom.

Pajki (črna vdova)

A black widow eating a captured roach
Foto: Robert Steinbach iz iStock

Izraz “črna vdova” se nanaša na približno 30 vrst pajkov, ki jih najdemo na Hrvaškem. Vse vrste so črne barve, strupene v različni meri in naseljujejo toplejše kraje, kar lahko pomeni neprijetno presenečenje za nepripravljene turiste. Njihov strup je izjemno koncentriran in nekatere vrste lahko celo ubijejo človeka. Torej, če vas ugrizne katerikoli pajek, se nemudoma posvetujte z zdravnikom, tudi če se počutite dobro. Te pajke najpogosteje najdemo v Dalmaciji in Istri.

Ker so črne vdove strupene, je zelo pomembno, da ostanete previdni in se izogibate manipulaciji s pajki, ki jih ne poznate. Če imate kakršne koli simptome po ugrizu pajka ali sumite, da vas je ugriznila črna vdova ali druga strupena vrsta, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Zgodnje zdravljenje lahko prepreči morebitne resne zaplete.

Škorpijoni

A black Euscorpius italicus scorpion, a common scorpion in the Mediterranean region.
Foto: weisschr iz iStock

Škorpijoni radi živijo v razpokah mestnih zidov in na sončnih pečinah. Tako kot kače in pajki, tudi škorpijoni ne napadajo brez provokacije. Velja pravilo, da večji kot je škorpijon, manj nevaren je njihov strup – nekateri najnevarnejši škorpijoni na svetu so tako majhni kot pajki in skoraj prosojni. Če vas piči škorpijon morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Ker so škorpijoni strupeni, je zelo pomembno, da ste previdni in se izogibate manipulaciji s škorpijoni, ki jih ne poznate. Najbolje je, da jih ne dotikate in se izogibate njihovim skrivališčem, da bi se izognili neželenemu srečanju.

Prejšnji članekV pralni stroj dodajte lovorjev list, rezultat vas bo pustil brez besed!
Naslednji članekDomače dobrote Metka za izpopolnitev izvirne in domače hrane

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.