Poziv lokalnim vladam k dvigu povpraševanja po energentih

Nov teden na delniške trge žal ni prinesel olajšanja, saj se padci iz prvih dveh tednov letošnjega leta še nadaljujejo. Med glavnimi razlogi za zdrs tečajev v zadnjih dneh je objava podatkov mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki pričakujejo nižjo gospodarsko rast, kot so jo napovedali nazadnje. V letošnjem letu naj bi po pričakovanjih IMF svetovno gospodarstvo rastlo s 3,4-odstotno stopnjo, v 2017 pa s 3,6-odstotno.

Oba podatka je IMF znižal za 0,2 odstotne točke. Kot glavni razlog IMF navaja nadaljnje padanje cen energentov in drugih surovih, hkrati pa poziva lokalne vlade, da pripravijo ustrezne prijeme za dviganje kratkoročnega povpraševanja po energentih in surovinah.

Nizke cene surovin in dvigovanje vrednosti ameriškega dolarja najbolj občutijo države v razvoju, med njimi zagotovo najbolj znane države »BRICS«. Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika so še pred nekaj leti zlahka dosegale med 4- in 14-odstotne letne rasti, medtem ko so denimo države članice G-7 v povprečju dosegale zgolj 1,4-odstotno rast. Slika se je sedaj močno obrnila, nizke cene nafte in surovin povzročajo močne preglavice v državnih proračunih, ki so iz dneva v dan bolj prazni.

Na Kitajskem se ob begu vlagateljev spopadajo z vse manjšim povpraševanjem po lokalni valuti. V preteklih dneh je valutno razmerje ameriški dolar (USD) – hongkongški dolar (HKD), na katerem kitajska vlada že 32 let umetno drži razmerje praktično nespremenjeno, prišlo pod nove prodajne pritiske. Za ameriški dolar je bilo potrebno odšteti 7,89 hongkongškega dolarja, kar je že zunaj zgornjega dela razmerja, ki ga Kitajci poizkušajo ohranjati pod 7,85 HKD za 1 USD.

S podobnimi težavami ob vse šibkejši lokalni valuti se spopadajo tudi v Savdski Arabiji. Tamkajšnja lokalna centralna banka je v začetku tedna sporočila, da zaradi močnih pritiskov na lokalno valuto razmišljajo u umiku valutne vezave na ameriški dolar.

Med manjšimi zgodbami je vlagatelje v sredo presenetila objava novice s strani Deutsche Bank, ki je opozorila delničarje, da bodo prihajajoči poslovni rezultati za preteklo četrtletje precej slabi. Banka naj bi objavila 2,1 milijarde evrov izgube iz naslova prestrukturiranja in pravnih stroškov, hkrati pa opozarjajo, da lahko vlagatelji pričakujejo slabo poslovanje v celotnem letu 2016. Med družbami, ki so že objavile predčasne poslovne rezultate za zadnje četrtletje lanskega leta, je energetski gigant Royal Dutch Shell. Družba je objavila kar 50-odstoten padec dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani. Ob upoštevanju vseh enkratnih dogodkov je družba zadeležila med 1,3 in 1,6 milijarde dolarjev dobička (enako obdobje lani 3,3 milijarde dolarjev), na letnem nivoju pa to pomeni med 10,4 in 10,7 milijarde dolarjev dobička (leto pred tem 22,6 milijarde dolarjev). Za Royal Shell bi lahko rekli, da je »ptica znanilka« kako težavno bo leto 2016 za energetska podjetja. Lep pokazatelj je tudi vse pogosteje slišana beseda angleško govorečih analitikov glede poslovanja energetskih družb v 2016 – »bloodbath«. Prevod najverjetneje ni potreben.

Andraž Antonič, ALTA Invest

Razkritje:

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..

Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Avtor ni lastnik omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.

Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.