Pozelenitev stare hiše v Varšavi

Stare zgradbe po evropskih mestih dostikrat zapadejo v propad. Takrat ne predstavljajo samo neizkoriščenega potenciala, temveč tudi kazijo izgled okolice. S tem se prevečkrat soočamo tako, da staro zgradbo raje kar podremo, kot pa prenovimo. Redko pa se pojavijo tudi navdihujoči projekti kot je ta, ki je bil izveden na Poljskem.

Če ste se kdaj že sprehajali po Varšavi, veste, da je to mesto polno zgradb, ki so bile poškodovane ali v celoti uničene med bombardiranjem druge svetovne vojne. Kar 72 % zgradb je bilo uničenih. Ker je Poljska ena izmed bolj revnih evropskih držav, so te posledice vidne še danes. Organizacije za ohranjanje stavbne dediščine pa so se odločile ohraniti nekaj od teh stavb.

 

Fundacija za poljsko znanost je v centru Varšave ustvarila življenja poln dom. FAAB Architektura je pregledala poškodovano stanovanjsko stavbo in ji podala nov zelen obraz z vertikalnimi vrtovi in terasami. 260 kvadratnih metrov novih zelenih površin omogoča, da se zgradba idilično zlije z okolico.

 

Listnat vertikalni vrt predstavlja lep kontrast bledim cementnim stenam. Ta živa stena pa bo hišo krasilo skozi celo leto, saj se lahko rastline v njej prilagajajo letnim časom. Poleg obstoječih oken so ustvarili še svetlobni jašek s strehe, ki se spušča skozi več nadstropij vse do pritličja.

 

Poleg zagotavljanja standardov energijske učinkovitosti biološka aktivnost zgradbe podpira tudi zadržanje deževnice. Voda s strehe je preusmerjena pod zemljo hiše, kjer se uporablja za zalivanje stenskih rastlin.

 

Predvidevajo, da bo fasada popolnoma ozelenela in zacvetela do leta 2016.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.