Poročilo o okolju kaže sadove ukrepov politike EU

Usklajena okoljska politika EU je v zadnjih petih letih prinesla znatne koristi za državljane, ugotavlja Evropska okoljska agencija.

Evropejci dihamo čistejši zrak in pijemo čistejšo vodo, poleg tega odlagamo manj odpadkov na deponije in več recikliramo, okoljske politike pa spodbujajo ustvarjanje novih delovnih mest in rast. To so ugotovitve poročila Evropske agencije za okolje, ki pa hkrati opozarja, da evropskega dolgoročnega cilja: “Dobro živeti ob upoštevanju omejitev našega planeta“, tj. cilja splošnega okoljskega akcijskega programa Unije, ni mogoče doseči s sedanjo ravnjo ciljev okoljske politike in z njo povezanih politik.

Danes predstavljeno poročilo vključuje podatke na svetovni, regionalni in nacionalni ravni ter primerjave med državami. Ponuja tudi vpogled v prihodnost in jasna opozorila o tveganjih propadanja okolja, ki vplivajo na dobro počutje in blaginjo ljudi.

Analiza v poročilu poziva k bolj integriranemu oblikovanju politik, Evropska komisija pa na ta poziv odgovarja z vrsto okoljskih pobud za leto 2015. Med drugim tudi z novim, širšim svežnjem o krožnem gospodarstvu, pregledom strategije EU za biotsko raznovrstnost, akcijskim načrtom o upravljanju oceanov in spremenjenim svežnjem o kakovosti zraka.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.