Pokemoni, retro fotoaparati, lego kocke … Če imate te predmete iz 90-ih, lahko obogatite

Če pripadate tako imenovanim milenijcem oziroma generaciji Z, obstaja možnost, da imate v svoji hiši pravo zakladnico, ne da bi to sploh vedeli. Če torej zbirate Pokemone, imate v lasti starejše lego kocke, določen model ure Casio ali recimo fotoaparat polaroid, boste morda zaslužili pravo malo bogastvo.

Kot piše Daily Mail, je po podatkih znane spletne dražbene strani Barnebys danes zelo priljubljenih veliko stvari v lasti ljudi, ki so bili otroci med letoma 1990 in 2000. Razlog je v tem, da se je od leta 2019 do danes povečalo število mlajših kupcev na dražbi za 200 odstotkov. Ti dražitelji večinoma pripadajo, kot pravijo, generaciji Z in milenijcem, ki se želijo z nakupom določenih predmetov, ki so jih nekoč že imeli, vrniti v otroštvo.

Pokemon karte

Eden najbolj iskanih predmetov so Pokemon karte. Verjeli ali ne, nekatere karte Pokemon so lahko vredne tudi več deset tisoč evrov. Na primer, najdražja Pokemon kartica, ki je bila kdaj koli prodana, je bil Pikachu Illustrator, ki ga je YouTuber Logan Paul lansko leto kupil za 4,8 milijona evrov.

Navadne Pokemon karte, ki so bile vzete iz paketov ali rabljene, verjetno ne bodo vredne veliko. Starejše karte iz sredine devetdesetih let, sploh če so ohranjene ali če so med redkimi pa obetajo dober zaslužek.

Da bi sploh vedeli, ali je vaša kartica vredna več tisoč evrov, bi jo morali pregledati ali pa se posvetovati s strokovnjakom. Na svetu je 3,4 milijarde Pokemon kart in zelo pomembno je, da se karta pregleda in oceni. Na primer, holografsko kartico Charizarda iz prve izdaje,  lahko prodate več tisoč dolarjev. Če pa je v nekoliko slabšem stanju in je ni noben strokovnjak ocenil, bo vreden od 50 do 500 evrov.

TOP 10 most valuable Pokemon cards of 2022

Morda se bodo najbolje odrezali tisti, ki imajo neodprte pakete Pokemonov iz 90. let, saj so zbiratelji zanje pripravljeni odšteti izdatne vsote denarja, a se jim niti sanja ne, kaj jih čaka notri. Očitno tovrstni zbiralniki uporabljajo posebno tehtnico, ki verjetno meri težo paketkov v miligramih, saj naj bi bili tisti s holografsko karto nekoliko težji od tistih brez nje, da jih tako zaznajo.

Če želite sploh ugotoviti, ali je vaša kartica redka, jo lahko pregledate sami. Na spodnjem robu karte, boste videli oznako, ki vam bo razkrila njeno redkost. Če je krog, pomeni, da je običajna, če je diamant, pomeni, da ni tako običajna. Oznaka zvezda, pomeni, da je redka, bela ali zlata zvezda pa pomeni, da je zelo redka.

Če imate poleg tega še holografsko karto, ki je izjemno redka in dobro ohranjena, bi lahko res dobro zaslužili. Vrednost lahko preverite na straneh eBay in TCGplayer.

I Bought The World’s Most Expensive Pokémon Card ($5,300,000)

Retro fotoaparati in ure

Še ena stvar, na katero so milenijci nori, so retro fotoaparati. Sliši se malo nenavadno, da ob današnjih kamerah na pametnih napravah ljudje kupujejo analogne fotoaparate, ampak, , polaroidi so spet postali popularni.

Standardni polaroidi se prodajajo še danes in ne stanejo preveč, retro pa so po akcijski ceni. Kot piše Daily Mail, je trend nakupovanja analognih predmetov v letu 2021 močno narasel, retro fotoaparati pa so eden izmed hitov, saj si ljudje zaradi neke nostalgije želijo ponovno fizično otipati sliko in občudovati barve na papirju.

Poleg fotoaparatov so zelo priljubljene tudi retro ure. Ure so eden redkih artiklov, ki so lahko ob nakupu vredni več kot takrat, ko so še v trgovini. Posebej to velja za luksuzne znamke, kot so Rolex, Patek, Omega, v zadnjem času pa na vrednosti pridobivajo tudi ure Casio.

Casio je še danes zelo priljubljen, med zvezdniki, tako ga nosita na primer Rihanna in Justin Bieber. A naj vas ne zavedel dejstvo, da se ure Casio danes prodajajo po 50-100 evrov, saj če imate starejši model ure Casio, ki je ohranjen, lahko zaslužili več tisoč evrov.

Casio ročne ure izdeluje že od leta 1974 in jasno je, da starejše in bolje kot so ohranjene, več so vredne. Na priljubljenih dražbenih straneh cene segajo tudi do štiri tisoč evrov, piše Daily Mail.

Stare Lego kocke

Če imate starejše Lego komplete je možno, da boste dobro zaslužili, saj se prodajajo po tisoče in tisoče evrov.

Lego kompleti iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja so se na primer leta 2022 prodajali za več kot dva tisoč evrov, kar je 500 odstotkov več od napovedi cenilcev. Še več, pred kratkim so za 5600 evrov prodali Lego komplet iz serije Vojna zvezd Lego Death Star. Lego iz iste serije, a tokrat Lego Ultimate Collector’s Millennium Falcon, so prodali za 4.200 evrov.

5 Years Too Late!! LEGO UCS Millennium Falcon Review

Pri lego kockah preverimo tudi v kakšnem stanju so in ali so redke. Posamezni kosi ne bodo vredni veliko, pri kompletih pa gredo cene v nebo.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članek3D-tiskanje lesa: trajnostna rešitev za manj odpadkov?
Naslednji članekDacia izdelavo priljubljenega modela seli v Afriko

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.