Podatki o odkupu lesa za Slovenijo v mesecu avgustu

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, je bila skupna vrednost odkupa okroglega lesa v avgustu 2013 za skoraj 41 odstotkov višja kot v avgustu 2012.

Po preučitvi podatkov, ki jih je izdal Statistični urad Republike Slovenije, lahko ugotovimo, da je bila vrednost odkupljenega okroglega lesa v avgustu 2013 za skoraj 41 odstotkov višja, od odkupa v avgustu 2012. Skupna vrednost odkupa v prvih osmih mesecih leta 2013 pa je bila za okoli 2 odstotka nižja, kot v istem obdobju prejšnjega leta. Vrednost odkupa lesa za kurjavo je bila še enkrat višja kot pred enim letom.

V poročilu Statističnega urada RS lahko zasledimo, da je bila vrednost odkupa okroglega lesa za kurjavo, v mesecu juliju 2013 v primerjavi z mesecem avgustom 2013, nižja za 25 odstotkov.

Kdo odkupuje les in kaj vpliva na ceno odkupa?
Odkupovalci so samostojni podjetniki, majhna podjetja, velika gozdarska podjetja in kmetijske zadruge. Les, ki ga odkupijo, plačajo v različno dolgih rokih. Pogosto velja, da krajši kot je rok, nižja je odkupna cena. Nekateri odkupovalci les plačajo takoj, drugi pa v enem ali dveh mesecih.

Odkupovalci so posredniki med proizvajalcem in končnim kupcem lesa. Od lastnikov gozdov odkupujejo les (običajno hlode, lahko pa tudi stoječa drevesa), ki ga nato prodajo naprej žagam, proizvajalcem drv, pohištveni industriji in drugim. Odkupne cene lesa se med letom spreminjajo. Predvsem so odvisne od povpraševanja po lesu in od cen, ki so jih končni kupci pripravljeni plačati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.