Po vzoru Terminatorja – znanstveniki izumili samozdruževalne bionične celice

Znanstveniki na Univerzi v Michiganu so izumili samozdruževalne bionične celice, ki lahko predstavljajo osnovo za razvoj kibernetičnih organizmov.

Ameriški znanstveniki so naredili velik korak k izumu kibernetičnih organizmov, kakor jih poznamo iz filma Terminator, s tem, ko so kombinirali organske snovi z mehanskimi polprevodniki, v procesu, ki posnema preobrazbo svetlobe v gorivo.

Preboj je izrednega pomena so prepričani znanstveniki iz Univerze v Michiganu. Njihova mešanica kemikalij, ki se uporabljajo v zbiralnikih sončne energije in ki deluje med fotosintezo “poustvarja proces, ki omogoča, da rastline spremenijo sončno svetlobo v gorivo.” 

“Človeška prizadevanja, da bi preoblikovali sončno energijo v biogorivo, s pomočjo umetnih materialov ali celih organizmov, imajo nizko učinkovitost,” pojasni Nicholas Kotov, profesor na Univerzi v Michiganu in vodja študije.

 

Vendar pa so znanstveniki iz Univerze v Michiganu to prepreko presegli. S svojim pristopom Bionic so naredili korak naprej in združili moč anorganskih materialov, ki pretvori svetlobo v elektronsko energijo, z biološkimi molekulami, katere kemijski atributi prinesejo življenje tem mehanskim procesom.


Te komponente so kadmijev telurid in citokrom C. Polprevodniki vpijejo sončno svetlobo in jo pretvorijo v elektrone, medtem ko citokrom C prevaža ta elektron v proces fotosinteze. Na ta način se združi anorganska materija z organsko – oziroma mrtvemu elektronskemu vezju se lahko “vdihne življenje”.

“Združili smo biološko in anorgansko na način, da drug drugega dopolnjujeta,” je povedal Sharon Glotzer, profesor za kemijsko tehnologijo, ki vodi simulacije.

Njihovo odkritje ima potencial znanstveno-fantastičnih razsežnosti in lahko pomeni velik korak naprej v človeški znanosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.