PlanetSolar Turanor bo zopet izplul!

Človeška iznajdljivost in tehnologija ne pozna meja. Svojevrsten dosežek naše tehnologije je zagotovo tudi PlanetSolar Turanor – ogromna ladja, ki jo v celoti poganja sončna energija.

V letu 2010 je Turanor (ime pomeni moč sonca) končal svojo 19-mesečno plovbo okoli sveta, zdaj pa se pripravlja na novo potovanje po Atlantskem oceanu. Ladja bo izplula iz jugovzhoda ZDA (Miami), se ustavila na severnovhodnem delu ZDA pri New Yorku in plula proti Norveški ter Islandiji. V okviru tega potovanja se bodo opravile tudi številne preiskave v vzhodnem ameriškem vodnem toku, pod projektno kodo PlanetSolar DeepWater (globoko morje). 35-metrski švicarski orjak, bo raziskave opravljal za Ženevsko Univerzo.    

 

V Turanor so ženevski strokovnjaki vgradili Biobox – biološko napravo, ki bo merila stopnjo aerosolov in spremebe klimatskih pogojev glede na kvaliteto zraka. Raziskave bodo potekale tudi v smeri, kako plankton vpliva na klimatske razmere in kako se oceanski tok spreminja, glede na temperaturo.

 

Zakaj so za to raziskovalno misijo izbrali prav Turanor? Zato, ker ga v celoti poganja obnovljiva energija, ker praktično ne spušča škodljivih imisij v morje in okolje in je idealna naprava za merjenje naravnih in atmosferskih pojavov. Ko bi le vsi človeški napredki tehnologije bili tako obzirni do okolja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.