Pametna mobilnost: enostavno, hitro, varno, ekonomično in trajnostno

Mobilnost je bistveni vidik življenja v mestu in ima velik vpliv na kakovost življenja ter je ključnega pomena za ekonomsko zdravje mest. Sistemi mobilnosti v večjih mestih so preobremenjeni. V Petrolu se z odgovori na te izzive aktivno ukvarjajo.
Urbanizacija in vpliv na prometni sistem
Mobilnost je eden ključnih izzivov sodobnih mest, saj transport ustvari četrtino vseh toplogrednih plinov v EU. Če smo včasih ureditev mest načrtovali z mislijo na avtomobile, jo moramo danes z mislijo na ljudi in okolje. Prometni sistem v mestih potrebuje pametne spremembe, rastoča urbanizacija pa ustvarja kompleksne izzive v smislu mobilnosti. Ankete Združenih narodov napovedujejo, da bo do leta 2050 urbaniziranih približno 64 % držav, ki so še v razvoju in kar 86 % sveta, ki ga štejemo za razvitega. Raziskave so pokazale, da urbana območja prispevajo 80 % emisij CO2, od katerih velik del povzroča prav promet.

Pametna mobilnost – pobude in rešitve
Danes obstaja že kar nekaj pozitivnih pobud in tehnoloških rešitev za izboljšave mobilnosti. Na cesti vidimo nove tipe vozil, ki jih poganjajo alternativna goriva, kot so zemeljski plin, električna energija ali vodik. Obstajajo storitve kot so Uber, »car sharing« oz. souporaba vozil, najemi avtomobilov v poslovne namene, aplikacije, ki spreminjajo način parkiranja ipd. Izboljšani sistemi javnega prevoza lahko pripomorejo k povezovanju mestnih območij in hkrati uresničujejo multimodalni premik k zmanjšani porabi energije in stroškov ter zadovoljujejo potrebe uporabnikov javnega prevoza.

Vstopamo torej v dobo pametne mobilnosti, ki je orodje za doseganje trajnostnega razvoja mestaPametna mobilnost pokriva široko paleto idej, vključno s preoblikovanjem mest, upoštevajoč demografske spremembe in tehnologije prevoza. Tudi v Petrolu vse bolj spodbujajo uporabo alternativnih goriv, hkrati pa omogočajo prehod na alternativne oblike mobilnosti, saj želijo postati vodilni ponudnik tudi na področju alternativnih pogonskih goriv in storitev pametne mobilnosti v regiji.

Na področje e-mobilnosti se je Petrolu podl prvimi, že leta 2012. V 2015 so prav v Petrolu postavili prvo univerzalno hitro polnilnico za električna vozila v Sloveniji, do konca leta pa vzpostavili hitro polnilno infrastrukturo vzdolž avtocestnega križa v Sloveniji. Danes v Petrolu upravljajo več kot 50 javnih polnilnih postaj po vsej Sloveniji in se širijo na JV trge.

Projekt NEXT-e
E-mobilnost ima v Sloveniji izjemen potencial, ljudje pa se vedno bolj zavedajo njenih številnih prednosti in jih tudi želijo izkoristiti. EU spodbuja projekte, ki razvijajo storitve pametne mobilnosti, v katerih Patrol aktivno sodeluje. Prvi tak projekt je projekt NEXT-E, ki predstavlja dober model enkratnega sodelovanja vodilnih skupin v sektorju elektrike, nafte in plina, ki so združile svoje sile z OEM (proizvajalci avtomobilov), da bi ustvarili interoperabilno in nediskriminatorno omrežje napajanja električnih vozil kot izvedljivo alternativo obstoječega omrežja vozil z motorji z notranjim izgorevanjem. Konzorcij sestavljajo Petrol, skupina E.ON, skupina MOL, Hrvaško elektrogospodarstvo, Nissan in BMW. V okviru projekta, ki ga financira EU, bodo s partnerji zgradili mrežo 222 hitrih polnilnic in 30 ultrahitrih polnilnic za električna vozila v regiji. Petrol bo v okviru tega projekta zgradil v Sloveniji 16 hitrih polnilnic in 4 ultrahitre polnilnice ter na Hrvaškem 12 hitrih in 1 ultrahitro polnilnico. Projekt bo ob tem opredelil najboljšo strategijo in stroškovno najučinkovitejše pristope k infrastrukturi za polnjenje električnih vozil in izvajanje storitev, s čimer bo podpiral večjo uporabo električnih vozil v regiji, povezal zahod in kohezijsko Evropo ter spodbudil nemoteno in udobno vožnjo na daljših razdaljah, ki 100-odstotno temelji na elektriki. Projektne aktivnosti se bodo zaključile 31. decembra 2020.

Projekt URBAN-E
Drugi večji projekt, v katerem Petrol sodeluje, je projekt URBAN-E, ki je osredotočen na intermodalnost v transportu z uvajanjem električnih vozil. To je mednarodni projekt, v okviru katerega bo Petrol s partnerji –  občinami Ljubljana, Zagreb in Bratislava zgradil potrebno polnilno infrastrukturo za razvoj alternativnih oblik mobilnosti z uporabo električnih vozil. V sklopu projekta bomo vzpostavili in nadgradili intermodalna vozlišča (javni mestni potniški promet, železniško postajališče, letališče …). Konkretno v Ljubljani bodo postavili centralno vozlišče z do 50 polnilnicami za električna vozila in nekaj manjših polnilnih postajališč na glavnih mestnih vpadnicah. Tako se bodo polnile flote električnih vozil (e-taksiji, e-kombiji …), ki bodo opravljale storitve alternativne mobilnosti.

Uporabniki, ki bodo prišli v mesto bodo tako lahko uporabljali vozila na poziv. Ta bodo povezovala središče mesta z intermodalnim vozliščem, tudi letališčem. V Ljubljani bodo takšna središča ob železniški postaji in na obrobju mesta. Zrastlo bo intermodalno vozlišče, ko bo uporabnik lahko v Ljubljano prišel z vlakom, na drugi konec pa z električnimi vozili. Podoben projekt bomo izvedli tudi v Zagrebu in Bratislavi, v Ljubljani in Zagrebu bojo uvedli spletno intermodalno platformo trajnostne mobilnosti. Kaj to pomeni za potnike? Model predstavlja intermodalno tržnico prevoznih storitev. Uporabnik bo na enem mestu dobil vse informacije in izbral najugodnejšo kombinacijo transportnih storitev: LPP, vlak, e-taksi, skupni prevoz s kombiji ali katerokoli drugo obliko trajnostnega prevoza. Na enem mestu bojo potniku omogočili pregled prevoznih rešitev za njegove potrebe, koliko stanejo in možnost naročila. Na primer, če prideš v mesto in želiš priti na drug konec mesta, če želiš skupaj z drugimi potniki iti v določenem času na določen kraj ali pa če si pripravljen od točke A do točke B uporabiti različna prevozna sredstva, denimo iz Nove Gorice do dunajskega letališča.

Petrolove rešitve na poti k e-mobilnosti
V Petrolu pri prehodu na alternativno gorivo prihodnosti ponujajo strokovno podporo in svetovanje. Storitve, ki so njihovim kupcem že na voljo so vzpostavitev, upravljanje in vzdrževanje polnilne infrastrukturestoritev polnjenja in pomoč uporabnikom ter upravljanje in vzdrževanje vašega voznega parka.

E-mobilnost se bo zgodila, saj je to skupni interes  družbe in odgovarja na naše potrebe v prihodnosti. Bomo pa, kot protagonisti pametne mobilnosti, morali zagotoviti delujočo infrastrukturo, ponuditi produkte, električna vozila in vzpodbudne ukrepe, ki bodo vplivali na pozitivno in lažjo odločitev uporabnikov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.