e4 – ekološke opečne hiše, v katerih bomo živeli v prihodnosti

Kamnik, 19. 3. 2018 – Gradnja sodobne opečne e4 hiše se bliža koncu. Pilotski projekt nastaja po t. i. konceptu e4, ki pomeni upoštevanje štirih načel trajnostne gradnje; ta bodo zagotovila dom, poln dobrega razpoloženja, urejen v skladu z naravo in s potrebami stanovalcev, zgrajen ekološko ozaveščeno, ki varčuje z energijo in je hkrati cenovno dostopen. Nosilec projekta, podjetje Wienergerger, gradi hišo iz opeke z 11 izbranimi partnerji kakovosti.

Na objektu se  trenutno polaga toplotna izolacija pod ostrešjem. V kratkem se bodo na objektu izvedle meritve zrakotesnosti, vgradnja toplotne črpalke, slikopleskarska in fasaderska dela pa se bodo izvajala v aprilu. Gradnjo je preko družbenih omrežij možno spremljati tudi v živo. 

e4 hiša – Najboljša, saj jo gradi 11 najboljših

Nosilec projekta Wienerberger je k sodelovanju vključil priznane proizvajalce materialov in izdelkov za opremo hiše, ki so kakovostni, tehnološko dovršeni in energetsko učinkoviti: Tondach, Porotherm, VELUX, Knauf Insulation, Pomgrad, Baumit, Bosch, Inles, Petrol, Pipelife in Semmelrock. Vsako od udeleženih podjetij je strokovnjak na svojem področju. Skupaj z izbranimi materiali ustvarjajo ekonomičen, ekološki in energijsko učinkovit dom z emotivno vrednostjo po dostopni ceni.

Podjetje Wienerberger sodeluje pri gradnji z dvema produktoma, in sicer s strešnim programom Tondach ter zidnimi in stropnimi sistemi Porotherm.

Z izbiro strešnega programa Tondach se želijo pri izgradnji e4 hiše čim bolj približati tipični enodružinski slovenski hiši in ob tem zadostiti vsem štirim kriterijem. Streha kot opečna dvokapnica je odlično izhodišče za doseganje teh kriterijev.

Izbran model opečnega strešnika je ravno rezan bobrovec v barvi antracit engoba. Način pokrivanja z bobrovcem zagotavlja dvojno kiritje in s tem še večjo odpornost pred vplivi iz okolja in varnost objekta. Kritje z bobrovcem zagotavlja izjemno dolgo življenjsko dobo, tudi za več generacij.

Opeka Porotherm Profi, ki je osnovni gradbeni element prve opečne e4 hiše, je odlična osnova za gradnjo skoraj nič energijskih hiš po smernicah trajnostnega razvoja. Zaradi novih dognanj in znanja je lažja in priročnejša za uporabo, saj omogoča hitro in suho gradnjo s pomočjo lepljenja. Kljub svoji sodobni modifikaciji je to še vedno dobra stara opeka, ki predstavlja masivno gradnjo in s svojo maso poreže temperaturne špice današnjih nenadnih vremenskih sprememb. Masivni opečni zidovi nam poleg odlične bivalne klime nudijo tudi varnost in skozi desetletja ne izgubljajo na svoji vrednosti.


Knauf Insulation sodeluje pri gradnji prve opečne e4 hiše pri vseh najpomembnejših aplikacijah ovoja stavbe, ki je vključena v sistemsko rešitev kontaktne fasade objekta. Steklena volna Knauf Insulation ECOSE je nameščena na notranjo stran ostrešja in ga  pomembno toplotno, protipožarno in zvočno ščiti. Mineralne izolacije Knauf Insulation ter vezivo ECOSE sta naravnega izvora in ekološka ter trajnostna: pri njuni proizvodnji se porabi 100-krat manj energije, kot jo tekom življenjske dobe prihranijo izolacije. Izdelki vsebujejo od 45–80 % recikliranih surovin, po uporabi in preteku življenjske dobe pa jih je spet možno reciklirati.

Podjetje Baumit zgodbo štirih e-jev dopolnjuje s fasadnim sistemom Baumit Star, ki po načelih inovativnosti in kakovosti zagotavlja dolgotrajno funkcionalnost in obstojnost fasade. Fasadna plošča v sistemu je iz mineralne volne, zaključni omet Baumit SilikonTop pa bo poskrbel za dobro paroprepustnost in vodoodbojnost. Barvni odtenek so si prvi stanovalci izbrali med 654 barvami, ki so na voljo.

Varčevanje z energijo bo pozitivni rezultat dobre fasade, ki bo zagotovila precejšnje prihranke in manj emisij CO2, poleg tega pa tudi odlične pogoje bivanja, saj kakovosten fasadni sistem uravnava relativno vlažnost in temperaturo, ki sta ključnega pomena za dobro počutje in zdravje stanovalcev.

Petrol je pri projektu opečne e4 hiše zanesljiv partner celovitih energetskih rešitev, ki zagotavlja zanesljivo oskrbo z električno energijo ter tako nudi energijo za življenje našemu domu. Z uporabo aplikacije Moj Petrol bodo stanovalci na udoben način lahko spremljali porabo električne energije, preverili energetsko učinkovitost porabe ter oddali stanje števca, kar iz naslanjača.

Petrol stremi k napredku, zato razvija nadgradnjo ponudbe celovitih energetskih rešitev za vaš dom. S ponudbo pametnega upravljanja doma bo kmalu omogočii še več udobja in učinkovitosti našega doma.

Več informacij o projektu:

www.e4hisa.si

FB: e4 opečna hiša prihodnosti


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.