Otvoritev obnovljenega letnega bazena na Ravnah na Koroškem

Petrol, MO Ravne na Koroškem, Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti in SIJ Metal Ravne so danes slavnostno otvorili prenovljeni objekt letnega bazena na Ravnah na Koroškem. Gre za prvi projekt povezovanja jeklarske industrije in sistema daljinskega ogrevanja v Sloveniji, v sklopu katerega se izboljšuje zanesljivost oskrbe, omogoča se povečanje stopnje izkoriščanja odvečne toplote preko celega leta, Zavodu pa na tak način optimizira stroške bodoče energijske oskrbe.

Po 13 letih obratovanja letnega bazena na Ravnah na Koroškem je Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti izvedel pomembno in obsežno revitalizacijo letnega bazena, v okviru česar se je najprej uredila betonska ploščad okrog bazena, v začetku oktobra pa se je postavila še nova presostatična ponjava z dvema zračnima grelnikoma na daljinsko toploto.

Petrol je kot ponudnik celovitih energetskih in okoljskih rešitev ter dobavitelj energije in dolgoletni poslovni partner pri tej obnovi investiral priklop letnega bazena na sistem učinkovitega daljinskega ogrevanja, za katerega je značilno, da se več kot 50 % vse potrebne toplote zagotovi v kombinaciji z visoko učinkovito soproizvodnjo in z odvečno toploto industrijskih procesov, v tem primeru elektroobločne peči v podjetju SIJ Metal Ravne.

S sodobno tehnologijo in z uvajanjem dobrih praks se tako zmanjšuje ogljični odtis oziroma emisije toplogrednih plinov in s tem vpliv na okolje, povečuje pa se učinkovitost in zanesljivost dobave. Novi sistem poleg vsega zagotavlja konkurenčnost cene daljinske toplote.

Uvajanje koristne izrabe odvečne toplote na Ravnah predstavlja prvi projekt povezovanja jeklarske industrije in sistema daljinskega ogrevanja v Sloveniji – gre za primer dobre prakse uvajanja krožnega gospodarstva in prehod v nizkoogljično družbo, ki je plod odličnega sodelovanja industrije, energetske družbe in lokalne skupnosti.

Priklop bazena na sistem daljinskega ogrevanja je bil izveden na osnovi predhodnih tehno-ekonomskih analiz več različnih scenarijev, pri čemer pa izbrana in realizirana rešitev prinaša največ sinergijskih učinkov, izboljšuje zanesljivost oskrbe, omogoča povečanje stopnje izkoriščanja odvečne toplote preko celega leta, Zavodu pa optimizira stroške bodoče energijske oskrbe.

Rok Vodnik, član uprave Petrola, je povedal: »Strategija skupine Petrol za obdobje 2018 – 2022 nam narekuje prehod v družbo s celovito ponudbo energetskih rešitev, ki jih bomo skupaj s trgovino, mobilnostjo in naprednimi storitvami povezali v odlično uporabniško izkušnjo. Petrol je kot dolgoletni poslovni partner pri obnovi letnega bazena na Ravnah investiral priklop bazena na sistem učinkovitega daljinskega ogrevanja. Zelo smo veseli, da smo lahko prisostvovali pri prvem tovrstnem projektu v Sloveniji – uvajanje koristne izrabe odvečne toplote, kjer sta povezani tako jeklarska industrija kot sistem daljinskega ogrevanja«.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.