Optični sprejemnik, ki pretvarja svetlobo neposredno v uporabno električno energijo

Svetloba je najbolj bogat vir energije na Zemlji. Kot kaže pa jo bo kmalu mogoče uporabljati kot neposredni vir za ustvarjanje električne energije.

Raziskovalci na Univerzi Gergia tech so razvili prvi optični sprejemnik – ki je delno antena in delno usmerjena dioda, in bo zmožen zajeti svetlobo in jo pretvoriti neposredno v enosmerni električni tok. To bo izredno poenostavilo proizvodnjo električne energije in bo lahko prava revolucija na področju obnovljivih virov energije.

 

Druge oblike obnovljivih virov energije – kot so sončna in vetrna – zahtevajo precej zahteven večfazni postopek, preden je uporabna energija dejansko na voljo. Novi optični sprejemnik svetlobe pa pretvarja svetlobo neposredno v enosmerni električni tok, brez potrebe po hlajenju ali drugi obdelavi energije. Lahko se uporabljajo tudi za ustvarjanje električne energije iz odpadne toplote. Naprava je sestavljena iz drobnih ogljikovih nanocevk in usmernikov za zajemanje svetlobe – ni potrebno, da je to sončna svetloba. Nanocevke v optičnem sprejemniku ustvarjajo nihajni naboj, ki se premika s pomočjo usmernika ter vklaplja in izklaplja na rekordno velikih hitrostih, kar ustvarja majhen električni tok. Milijarde optičnih sprejemnikov skupaj pa lahko ustvari precej bolj znaten električno tok.

 

Nova tehnologija bi lahko pomenila revolucionarno novost pri obnovljivi energiji. “Na koncu bi lahko naredili sončne celice, ki so dvakrat bolj učinkovite pri ceni, ki je desetkrat nižja. In to je zame priložnost, da spremenimo svet na zelo veliki način,” je povedal Baratunde Cola, izredni profesor na George W. Woodruff univerzi za strojništvo na Georgia Tech.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.