Okoljevarstvenik Stewart Brand vidi prihodnost v jedrski energiji

Okoljevarstvenik Stewart Brand se že skoraj 60 let bori za bolj čisto okolje. V svoji najnovejši publikaciji odkrito govori o jedrski energiji, genskem inženiringu in geo-inženiringu. Zagovarja stališče, da je jedrska energija danes pravzaprav najbolj čista oblika pridobivanja energije.

Brand razloži, da je danes najbolj v vzponu pridobivanje energije iz sonca in vetra, a da oba načina niti približno ne dosegata energijskega potenciala premoga, ki najbolj onesnažuje okolje.

 

Največjo oviro za vetrno in sončno energijo vidi v preveliki količini prostora, ki ga oba načina pridobivanja energije porabita. Če želimo s pomočjo vetra pridobivati 1 gigavat električne energije potrebujemo približno  650 kvadratnih kilometrov pokrajine, za enako količino pridobljene energije s pomočjo sonca pa potrebujemo približno 130 kvadratnih kilometrov pokrajine. “To je sicer lahko primerno za puščave in afriške pokrajine, za Evropo in Ameriko, kjer je veliko zelenja pa je to slaba kupčija,” meni Brand.

 

“Okoljevarstvenik sem že skoraj 60 let. Kup stvari, za katere smo oblikovali stališča, je treba ponovno razmisliti. Jedrska energija, bio-tehnologija in geo-inženiring, za katere smo mislili, da so slabi za okolje, so danes pravzaprav najbolj čisti načini pridobivanja energije, ki okolje najmanj obremenjuje v smislu toplogrednih plinov,” pravi Brand.

 

“Dejstvo je, da razvoj jedrske energije izredno napreduje. Napredek je predvsem na področju novih reaktorjev, ki so čistejši, cenejši in manjši. Četrta generacija reaktorjev  tako imenovani Integralni hitri reaktorji, so izredni napredek. Zagotavljajo boljši izkoristek proizvodnje električne energije in s tem precej manj jedrskih odpadkov. Potencial je ogromen, toplogrednih emisij pa praktično ni,” pove Brand. 

Brand je tudi velik zagovornik električnih avtomobilov. Ti bodo, po njegovem mnenju, bistveno prispevali k zmanjšanju toplogrednih emisij v zraku. A pomembno je, kako pridemo do elektrike. Če pridemo s pomočjo premoga, potem za okolje nismo dosti naredili. Če pridemo do elektrike s pomočjo vetra, sonca ali jedrske energije pa to predstavlja pravi doprinos k čistosti okolja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.