Ogrevanje z IR paneli: Prednosti, slabosti in cena!

Kakšne so prednosti in slabosti IR ogrevanja z IR paneli, koliko vas stane IR ogrevanje ter seveda, kolikšna je poraba električne energije pri ogrevanju z IR paneli?

IR paneli so najhitreje rastoča oblika ogrevanja, takoj za toplotnimi črpalkami, sploh odkar so cene fosilnih goriv poskočile. In čeprav trenutno tudi cena elektrike raste, so prihranki, če si omislite IR panele za IR ogrevanje (infra rdeče ogrevanje) še vedno dobri. V tem članku bomo pogledali prednosti in slabosti IR ogrevanja, koliko vas stane IR ogrevanje (IR paneli cena in izračun) ter seveda, kolikšna je poraba električne energije pri ogrevanju z IR paneli?

CENA ogrevanja z IR paneli

 • Nizka cena za IR panele: 70 EUR / kos
 • Srednja cena za IR panele: 150 EUR / kos
 • Visoka cena za IR panele: 310 EUR / kos


Cene za IR panele smo empirično izračunali na podlagi preko 150 ponudb strankam s strani preverjenih mojstrov za IR panele na Omisli.si/ir-panele. Cene za IR ogrevanje z IR paneli niso fiksne in ne vključujejo stroška montaže in termostata. Za točno ceno pošljite povpraševanje preverjenim mojstrom za IR panele – zeleni gumb, na koncu članka.


PREDNOSTI IR ogrevanja z IR paneli

 • IR paneli delujejo takoj. Občutek toplote je takojšen in tudi prostor ogrejejo v nekaj minutah.
 • Ogrevanje z IR paneli je tiho. Povsem tiho, nobenih ventilatorjev, prižiganje peči, toplotne črpalke, itd.
 • IR ogrevanje je človeka najboljši način ogrevanja, saj najbolje posnema naravno segrevanje (t.j. sevanje). To je tudi razlog, zakaj IR panele uporabljajo že dolga leta v zdravstvenih ustanovah (v inkubatorji), domovih za ostarele ter drugih nadstandardnih javnih institucijah. Zelo hitro občutimo toploto in prostor jo dolgo zadrži. Toplota je zaradi sevanja enakomerno razporejena, tako da ne pride do temperaturnih razlik v prostoru.
 • IR ogrevanje je ekološka in trajnostna rešitev ogrevanja. Seveda v primeru, če električno energijo pridobivate iz obnovljivih virov. Proizvodnja IR panelov ima nizek ogljični odtis, saj je v povprečju za izdelavo IR panelov potrebno le 50 kg surovin, večina od katerih lahko recikliramo.
 • Življenjska doba IR panelov je 50 let. Prav tako lahko podaljšajo življenjsko dobo objekta.
 • IR panele lahko upravljate preko mobilnega telefona, stenskih regulatorjev ali centralno. Prav tako lahko nastavite drugačno temperaturo za vsak prostor posebej.
 • IR paneli odpravijo pogoje za plesen in pretirano vlažnost, kar sočasno reši tudi druge povezane težave.
 • Nizki stroški IR ogrevanja. Z IR paneli lahko prihranite tudi do 60% pri stroških ogrevanja! Če denimo letno namenite za ogrevanje na kurilno olje cca. 3000 €, je lahko vaš račun znižan za kar 1800 €. V 25 letih to nanese 45.000 prihranka!
 • Dostopna investicija, saj je možen postopen prehod na IR panele. Npr. najprej lahko z IR paneli začnete ogrevati kopalnico, kasneje, dnevno sobo, potem kuhinjo, itd. Pri drugih tehnologijah ogrevanja to ni možno. Poleg tega ne potrebujete kurilnice in dimnika (pridobite dodaten prostor za shrambo?) in je zatorej investicija tudi iz tega vidika nižja.
 • IR paneli so estetska rešitev ogrevanja. Ali jih ne boste opazili ali pa bodo dodali estetski videz vašim prostorom z inovativno izbiro barv in oblik. Lahko jih uporabite kot sliko ali celo ogledalo. Večinoma IR panele sicer montirajo na strop, saj je teko izkoristek največji.

SLABOSTI IR ogrevanja z IR paneli

 • Po izklopu IR panel takoj preneha oddajati toploto, kar je v resnici lahko bolj prednost, kot slabost.
 • Z IR paneli ne morete ogrevati sanitarne vode, torej potrebujete za to drug sistem ogrevanja.
 • IR paneli so lahko neekonomična izbira za ogrevanje veliko prostorov, ki jih sočasno in redno uporabljate hkrati. Prav tako so lahko neekonomična izbira za prostore / objekte, kjer imate velike težave z vlago, saj ti ne bodo delovali optimalno, oziroma bi morali namestiti pretirano močne (in stroškovno požrešne) IR panele.

PORABA elektrike pri IR ogrevanju z IR paneli

Vzemimo za primer, da si trenutno hišo ogrevate na olje. In recimo, da za nakup kurilnega olja letno odštejete 3000 €. Če bi namesto tega investirali v ogrevanje z IR paneli, bi letno prihranili kar 1800 €, saj je IR ogrevanje tudi do 60 % cenejša možnost ogrevanja. V 25 letih govorimo torej o kar 45.000 EUR prihranka!

      > V 25 letih govorimo torej o kar 45.000 EUR prihranka!

Čeprav načeloma pretvorba električne energije v toploto res ni najbolj ekonomična, velja za IR panele ravno nasprotno, saj se tukaj ne pretvarja energija neposredno. IR paneli namreč oddajajo svetlobo, ki v seva po predmetih v prostoru, zato se začnejo molekule na površini le-teh hitreje premikati, kar povzroči toploto. Vsekakor ne smemo primerjati ogrevanje z električnimi radiatorji ali čem podobnim (npr. termo-akomulacijska peč).

Poraba električne energije IR panelov je zelo odvisna od moči IR panelov in števila sob, ki jih ogrevate, torej od števila IR panelov. Da bi lahko izračunali porabo IR panelov, potrebujete oceno števila IR panelov, ki jo pomnožite z močjo IR panelov. Če imate denimo dva prostora, v katerih imate v vsakem po dva 600W IR panela, potem lahko izračunate kakšna je poraba IR panelov:

2 x 2 x 600 W = 2400 W

Poraba električne energije IR panelov je seveda zelo odvisna od izolacije objekta. Poraba se meri v kWh (kilovatne ure), kar nam obelodani, koliko W / na uro porabimo za ogrevanje.


Primer porabe elektrike za IR ogrevanje 100 kvadratnih metrov velikega stanovanja:

 • Potrebna moč IR panelov: 10.000 W (10 kW)
 • Dnevna poraba IR panelov: 60 kWh (24-urno ogrevanje) oz. 20 kWh (8 ur ogrevanja / dan)

Strošek mesečna porabe električne energije IR panelov pri 600 kWh (8 ur ogrevanja / dan) znaša cca. 90 EUR / mesec.

Kako določiti potrebno moč IR panelov? Zelo grobo bi lahko rekli, da boste za ogrevanje do 20 kvadratnih metrov potrebovali IR panele moči 600 W, za 30 kvadratov 900 W, itd. Vendar so to pavšalne ocene. Veliko je odvisno od vaše izolacije in vlažnosti. V kopalnici boste denimo morali moč IR panelov podvojiti!

Najbolje bo, da vam to izračunajo strokovnjaki za IR panele (zelen gumb v članku), ki vam bodo tudi podali bolj točno oceno porabe električne energije v vašem prostoru.

Kako sicer deluje IR ogrevanje oz. ogrevanje z IR paneli?

Če rečemo IR paneli, IR ogrevanja govorimo o isti stvari. IR je namreč kratica za nevidni del svetlobnega spektra, t.j. infrardeča svetloba. Torej gre pri IR ogrevanju za infrardeče ogrevanje. Gre za povsem naravno obliko prenosa toplote, ki jo denimo oddaja tudi Sonce Zemlji in celo ljudje jo oddajamo (IR-C), s to razliko, da IR paneli oddajajo le koristne spektre te svetlobe (ob IR ogrevanju denimo ne morete porjaveti =)). In za ogrevanje notranjih prostorov se uporablja prav tehnologija gretja IR-C, kot jo oddajamo tudi ljudje in gre torej za povsem naraven in prijeten način ogrevanja. In ker IR ogrevanje uporabljajo tudi v zdravstvenih ustanovah, gre za zelo dobro raziskano področje in ste torej lahko brez skrbi.


Preko spodnjega gumba oddate brezplačno povpraševanje za IR panele vsem ponudnikom v Sloveniji hkrati!

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.